the ochestra

Friday, 28 August 2015

Survey Camp UTHM 2015

Assalamualaikum semua..
Have a nice day geng... its has been a few month that i neglected my blog without any entries.. lately im quite active on twitter. So that i can write on simple things there. Hopefully all of us are always be safe and health.

So now i'm gonna share with you (or maybe not sharing coz i think no one read my blog unless myself...lulz) share with you update of my life. Actually.. im having a sem brake rite now.. its almost 2 month have passed and its only 2 week left for the sem brake... damn.. i cant wait to started my new semester... hahaha.. (sarcasm rite.. yeah) ..so a lot of important event such a Hari Raya..

and others thing happen during this sem brake..but the most awesome is the Survey Camp!.. รต my god its seriously awesome.. 

total station
leveling 
Yeah.. im gonna talk on my Survey Camp act. Okay in my academics menu.. i have to attend this camp to fullfill my course requirements.. coz this camp have a 2 credits for my graduation audit. So firstly im not feeling good to attend this camp... ow yah ... this camp is held in MSN Asahan, melaka, its in Gunung Ledang. 
So... normaly no one will happy to attend a camp at the sem brake.. its just like a spoiler of holiday mood... hahaha.. so i've already registered in session 6.. which mean the last session for this year.. know that.. other student who attend the early session said that they've been toucherd mentally coz the task was so hard to be done... its raised my nervous to attend this camp.. serious shit.. 

 Session 6 has comes to date. So we gathered at the faculty coz the bus will fetch us at there..so we start our journey to Asahan melaka with bismillah... 
2 hour later and we arrived at MSN Asahan.. hurm.. first impression is the place is not bad as le other session student told us.. and after check-in in room.. so we have some rest and need to hear the briefing on 3 pm. 
MSN Asahan Melaka.

So that evening is just we have to play with the leveling work thing and have to run the 'two peg test'.. (i have to flashbacks all the geomatics memories during my diploma studies. Its has been 2 years ago dude..)
and all night is filled with briefing and presentation.. my first impression is.. im gonna die stay here.. lot of task to be settle down.. with the field work..presentation.. videos..report.. fuhh.. may god help me..

First day.. with the first task.. Levelling work.. we have to cont. Our 2 peg test coz yesterday we got huge error on the reading.. LOL.. so our first day run very well.. we finish our task early than the schedule. 
view of Gunung Ledang 

Second day with second task.. Traverse work.. this task also run very well coz its just a basic of geometry.. then our work place is nice coz don't have a lot of slope or cutting.. just flat area. And the traverse run very well.. we work as fast as we can.. 

Third day is for traverse act. But we done that early.. so we cont. With techometry.. and finish the task early.. so forthday we just finish our report and make drawing. 

Fifth day.. its time for last task.. that is setting out. So this task quite challenge my group coz this task i've never done before. So its alot of error and the day was very bright and hot... (i got suntanned... =/ ) luckly we finish out task with full drawing from the levelling.. traverse..techeometry.. and last setting out..
its an satisfactory... =D
our plan for techeometry 

Sixth day was the test.. we have to sit a test and second test is total station setup test within 7 minute including bearing reading.
So at night we got closing ceremony and have a barbeque.. games.. birthday celebration.. and present gift to the 5 best group... its such a happy moment coz we successfully go throught this 6 day here with this good people and program.

And the lect. Also confessed that session 6 is the best survey camp session ever. Yeayy... =D


 So.. for me. This survey camp totally awesome.. the best moment ever.. i got new friend.. new knowledge and new experience.. thanks to the lect. Sr. Dr. Mustafa, Dr. Ariff, Dr. Hazzrik and Dr. Azlan for the experience and knowledge.. is very valuable and useful. Also thanks Allah..
After the camp so we know that the story told by the other student was just rumors and its happend on their session only... hahahaha.. serve you right dude..

Thats all for now.. salam alaikum. 

my group members... 


photography session for all session 6 

presentation time,,, 

on the top of gunung ledang, i'm captured this foto using total station.


Wednesday, 15 April 2015

Program CIP KPS 2015 Peringkat Negeri Johor

Assalamualaikum semua,

alhamdulillah... akhirnya blog ni terupdate jugak... setelah sekian lama tak di update,

pada minggu lepas... alhamdulillah... satu program kelolaan syafiq berjaya dilaksanakan, Program Cabaran Interaktif Pengguna Kelab Pengguna Sekolah 2015 peringkat Negeri Johor selesai dan berjaya di jalankan di UTHM, dengan kerjasama kelab Syafiq iaitu gerakan pengguna siswa uthm



.apa tuh CIP KPS???...

Program nie sebenarnya ialah program explorace utk student sekolah menenggah... program nie 2 hari 1 malam... dan bebudak nie diaorg stay kat kolej kediaman koperasi, Taman U.
so GPS UTHM bertanggungjawab utk pastikan adik2 nie selesa dan kebajikan mereka terjaga sepanjang program. and kitaorg jugak bertanggungjawab membantu pihak kpdnkk utk run program nie.... 
sebenarnya ni merupakan kali ke-2 CIP KPS ni di adakan di UTHM, kali pertama tahun lepas... Pengarah program nye ialah Amin... and this year.. syafiq pengarah program, walaupon ramai yang kata program nie tak mencabar sbb program anjuran luar dengan kerjasama GPS UTHM je.. tapi syafiq dapat rasakan cabaran-cabaran getir yang menimpa syafiq as pengarah program. apa pun.. program berjalan dengan baik beb.... semua okay je... dan feedback pon positif lah dari KPDNKK Johor. (fuhh... nasib baik lah...)

masalah yang syafiq hadapi semasa program?...

masalah yang di hadapi sebenarnya tak banyak dalam syafiq menjayakan program ni... cuma masalah2 biasa and adalah beberapa masalah yang syafiq tak dapat nak selesaikan.
sebagai contoh masalah kelewatan katering hantar makanan, masalah ni mmg syafiq tak boleh nak selesaikan sbb katering pon ada jadual dia sendiri and pengalaman mereka as caterer... tapi bila kelewatan berlaku... mmg benda tu jadi masalah lah kat semua orang especially syafiq as pengarah program dan semua AJK makanan sbb yang nak menghadap dengan pegawai tu kami.. bukan caterer.. in sha Allah akan di perbaiki lah di masa akan datang.
masalah lain tu mcm pengurusan AJK tu ada sikit kekurangan lah sbb ramai yang tarik diri last minute dan permintaan penambahan ajk di saat akhir tu menjadikan satu kekeliruan antara ketua2 unit semua... sbb kebanyakkan mereka tak dapat hadir mesyuarat dan perjumpaan yang di adakan. dan mereka tak faham skop kerja mereka dan siapa yg patut mereka berjumpa.

masalah-masalah lain tu cuma masalah biasa yang boleh diselesaikan dalam masa yag singkat.. alhamdulillah...

Apakah GPS UTHM mengharapkan CIP KPS yang akan datang di adakan lagi di UTHM.??..

Sejujurnya syafiq katakan, iyya... kami sangat mengalukan program CIP KPS 16 di adakan di UTHM. sbb dari program ini syafiq as one of majlis tertinggi GPS UTHM dapat menilai hasil kerja dan KPI sekretariat kelab syafiq yang baru, kalau dieorang sekretariat lama yang diserap semula, syafiq tak kesah... sbb kita yakin dengan kerja mereka, tapi yang baru ni harus di latih dan di berikan pengalaman, tapi as now... okay lah... semua bagi komitment yang sangat baik.. mcm Jeyhan, sara dan aai... mereka ada peluang dan bakat yang boleh di bawa ke hadapan. in sha Allah.
tapi.... cadangan syafiq, kalau boleh lepas nie.. CIP KPS mungkin boleh di buat di luar kampus atau di tempat yang lebih mencabar, sbb kalau kita tengok CIP KPS Perak.. dieorang buat di Lost World Of Tambun Theme Park... why not CIP KPS Johor tahun depan buat di Legoland ...and jemput kita semua.. (=D... kahkahkah!!.. )

so tu jelah ceritanya program kelolaan syafiq utk GPS UTHM... in sha Allah nnty ada lagi program lain menyusul... and syafiq update kat sini...
salam...

memberi taklimat kepada semua peserta dan guru-guru.

taklimat peserta...


LDK 



Friday, 6 February 2015

hidup kita milik Allah.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Alhamdullillah.. akhirnya syafiq dapat jugak masa nak update blog nie… kahkahkah.. setelah berhempas pulas satu semester untuk menghadapi final exam yang ermm entahlaa… tawakkal jer lah. (hahahaha..risau kene repeat paper…=/)
Pape pon lantaklah… kita dah buat yg terbaik kan… serahkan segalanya pada Allah.

Dalam Al-Quran Allah s.w.t berfirman:
Jika Allah menolong kamu, maka tak adalah orang yang dapat menolong kamu, jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan) maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu selain dari Allah sesudah itu?. Kerana itu, hendaklah kepada Allah sahaja orang-orang mukmin bertawakal.
(Ali Imran : 160)

Okay. So sekarang kita berada dalam mood cuti sem sebulan… dan syafiq akan naik semester 22 febuari. nanti… sebenarnya syafiq bukanlah manusia yang suka cuti… (super bosan woi kat rumah…T,T) so cuti ni syafiq ada rancang beberapa aktiviti yang nanti syafiq akan masukkan dalam blog nie… (inn Sha Allah kalau rajin.. kahkahkah) ..

Harini syafiq nak share pasal life dekat university. Mungkin boleh bantu kepada adik-adik yang nak sambung belajar nanti. Life dekat U nie sebenarnya bukan senang, sebab kita akan berhadapan dengan bermacam-macam kerenah manusia dan perangai. Sebelum syafiq bercerita lebih panjang lagi, syafiq nak kongsi lah perjalanan hidup syafiq dari awal sampai harini.

Syafiq ni bukan dari kalangan pelajar yang pandai dan harapan sekolah masa kat sekolah menengah dulu, result pon cukup2 makan, so dalam fikiran masa tu hanyalah nak bekerja bila habis sekolah, berfikir utk sambung belajar tu mmg takde langsung, so tanpa disangka..kan.. tuah ayam Nampak di kaki.. tuah manusia siapa yg tau.. (cewwah… =P) syafiq di tawarkan program pra diploma. Dengan keadaan blur lepas SPM dan tak tau pon program tu apa sebenarnya… lalu melangkahkan kaki ke alam Universiti.. sebenarnya pra-U.
Selesai pra diploma. Rasa sebagai mahasiswa tu tak wujud lagi. Dan dengan result SPM yg biasa2… dan result pra-dip yg biasa2.. syafiq di tawarkan program diploma di uthm. Dalam jurusan diploma kejuruteraan awam. 2 tahun setenggah menghadap dploma… akhirnya grad juga sebagai diploma holder in civil engineering. Selepas diploma tamat. Syafiq di tawarkan pulak Sarjana Muda kejuruteraan Awam dengan kepujian di uthm… dan hari ini syafiq masih menuntut di uthm sebagai student degree. Alhamdulillah.

Syafiq tak pernah pon fikir akan masuk U sebenarnya. Yerlah.. kalau nak di bandingkan dengan result.. syafiq ni tak layak pon. Dan sejak itu, syafiq berpegang pada satu prinsip dan syafiq percaya bahawa… Rezeki kita semua ditentukan Allah. Bukan di tentukan oleh sijil.. tahap IQ.. tahap EQ atau pointer… tapi semua benda ni sebagai kayu pengukur sebenarnya. Yang penting kita jaga hubungan kita dengan Allah dan hubungan kita dengan manusia atau sesama makhluk.

Berbalik pada topic kali ni.. life dekat U??.. apa sebenarnya beza life sebagai siswa siswi dan pelajar2 biasa??. Okay.. bezanya ialah pandangan masyarakat pada mahasiswa ni berbeza.. kita takdelah di pandang enteng oleh masyarakat. Dan kita harapan masyarakat sebenarnya.

Pada pemerhatian syafiq lah, kat U ni ada bermacam golongan yg sebenarnya. 2 golongan yang major yg cuba syafiq ketenggahkan iaitu Satu ialah student yang duk bilik main game, study, makan tido, pointer baik, dan golongan kedua ialah student yang aktif, sentiasa berusaha mencari soft skill dan memajukan dirinya, tapi pointer dia biasa-biasa je, tak dekan pon… so pada pendapat korang, which one yang baik sebenarnya, so korang semua jawablah sendiri dan nilai sendiri..

Pada pandangan syafiq lah kan, golngan ke-2 tu lebih baik dari yang pertama, yess.. pointer yg pertama tinggi, tapi adakah pointernya standing dengan kemahiranya?
Kebiasaanya golongan ini yang kurang kebolehpasaran pekerjaan dalam industry. Syafiq sudah menghadiri beberapa talk bersama industry dan sebagainya, mereka menekankan kemahiran insaniah dalam diri pelajar. Mereka sendiri membuat perbandingan seperti yg syafiq nyatakan di atas. Industry memerlukan golongan pelajar yang mampu buat kerja, mampu memberi arahan, menerima arahan, mampu bercakap di hadapan, melontar pandangan dan memperbetulakn kesilapan, mahasiswa yang ada kemahiran insaniah tinggi, walaupon pointernya lebih rendah dari golongan pertama.


Jadi life dekat U nie sebenarnya suatu pilihan, kita tidak sama seperti di sekolah, di matrikulasi yang penuh dengan kawalan dan kongkongan ketat, di U ni kehidupan lebih bebas dan bersifat choice. Kita tentukan kemana kita hendak pergi.. siapa kita hendak jadi dan adakah golongan pertama atau kedua atau menjadi lebih baik dari 2 golongan ini, segalanya di tangan kita sendiri. Tiada siapa yang marah kita kalau kita buat silap di U, tapi kesannya tanggunglah sendiri. Jarang peluang datang 2 kali..

sekian sahaja... wassalam. 

Tuesday, 21 October 2014

My Diploma Convocation day!...

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Alhamdulillah… hari ni baru tergerak hati syafiq nak update blog… setelah ditinggalkan begitu lama…
Degree ni bukan macam diploma dulu… degree terlalu sibuk dengan macam2 tugasan dan kerja. Plus dapat pulak kolej kediaman yang takde internet ni… lagi lah mood nal update blog tu lenyap.

Okay hari ni nak cerita pasal my Graduation day… hahahaha… Alhamdulillah…syafiq telah Berjaya menamatkan pengajian diploma ni dengan jayanya dan secara rasminya. So sekarang syafiq merupakan seorang pemegang diploma kejuruteraan Awam...(wooooo applause everybody!,,, =D )

Majlis Konvokesyen UTHM kali ke-14 telah selamat di langsungkan pada 11-13 october 2014.. majlis tu diadakan dengan jayanya di Dewan Sultan Ibrahim UTHM. Dan sidang satu dihadiri oleh Tunku Pro-Cancelor iaitu DYAM Tunku Mahkota Johor. Dan syafiq tercampak di Sidang 5…biasela, level diploma je kan… hahahaha… kalau nak merasa sidang satu tu, kene lah dapatkan anugerah or buat master n PhD… (target pon degree jee... =P)

Walaupun syafiq dapat kat sidang 5. Alhamdulillah jugak sebab sidang 5 ni tak la protocol sangat, rileks2 je. Siap ada concert lagi dalam dewan convo tu. Hahahah…
Pagi yang indah… bersiap lah syafiq dengan berbaju kemeja putih, bersuit lengkap, bertali leher biru dan berjubah convo… haa..awal-awal lagi syafiq dah sampai dewan Sultan Ibrahim, sbb tak mau sesak jalan. Dan syafiq kene tunggu parents kat sana. Alhamdulillah dalam kol 8.45 cmtu… kitaorng dah mulakan perarakkan masuk dewan. Dan kol 9… sidang sudah bermula. Mendengar lagu perarakkan masuk utama yang diringi dengan muzik gamelan, rasa meremang bulu roma… seram sejuk pulak… maklumla first time dapat pengalaman convo cmtu...( actually dah pernah banyak kali perarakkan dengan gamelan ni..)
standby with attire. niat pakai baju melayu di lupakan, pakai suit je. =D

sidang 5 ni untuk fakulti pusat pengajian diploma, fakulti lama syafiq dan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi maklumat... budak-budak IT. so tak lah ramai sangat.... majlis pon berlangsung selama 3 jam dalam dewan... ( 3 jam dalam dewan pon... pishang jugaklah... T_T). majlis sidang lima ni disempurnakan oleh YB. Dato' Naib Cancelor. dan masa turn syafiq ambik scroll... Prof. Amir yang bagi... (why prof amir!!... we want dato'! yang bagi... =X ) so disebabkan nama syafiq dimulakan dengan huruf K, so sekejap je dah sampai turn syafiq... hehehe..habis je pemberian scroll, ucapan oleh Dato' NC. yang paling syafiq ingat dalam ucapan dia ialah, dia suruh bekerja bila dah grad... dan bayar balik PTPTN. blerghh!.. semua budak2 dalam dewan tu gelak tapi frust sebenarnya..hahaha


habis je sesi dalam dewan. so bertebaranlah manusia di sekitar dewan sultan Ibrahim tu. ramai lah yang mencari-cari keluarga masing-masing... hehehe.... the domain view ialah org pakai jubah, pegang scroll dan jambangan bunga... LOL.. rasa mcam semua org buat benda yag sama dalam satu masa... herherherh...tercari-dan tercari maka jumpalah my mom and have some fotoshoot kat library, memandangkan DSI tu panas gila, bertambah seronok lah syafiq sbb bukan parents je datang, kawan-kawan syafiq yang di kasihi pon datang jugak, Kak mira, kak ai, apuz, Amin,.. semua dtg meraikan kejayaan syafiq. =) (special thanks guys).
time convo ni lah baru syafiq jumpa my brotherhood.. setelah sekian lama menghilang,... dia muncul balik.. hahaha.. sapa lagi kalau bukan Amri Aziz,,, (nama bajet artis ke... puihh.. hahaha ).. setelah sekian lama menghilang... masa tu dapat jumpa dan ambil gambar sama. thanks bro... and congratulation for Chancellor Award.

with my family... =D


after having fotoshoot with family, then ambik gambar pulak dengan kawan2. sampai la ke tenggahari. after lunch with friends.. baru la syafiq balik rumah... =D


with my mom n dad..

with azree haziq... satu2 nya rumate yg di jumpai... =/

my brother... amen!




org semua dapat bunga yg di beli, luckily, syafiq dapat bunga yg mama buat sendiri.. =')

apuz



with some of my classmate and friends..mujur terjumpa

no one tell me that robe was senget!

kak ai n kak mira









dengan aiem,,, ni pun mujur terjumpa


apuz again...


Malam tu pulak, syafiq ada buat event sikit lah kat rumah, sebagai tanda syukur, so syafiq ada buat BBQ kat rumah and i invite my beloved friends and brother... having a otak-otak, nasi lemak and daging salai... umpphh... thanks for coming guys. =D


nampak tak kak ai tengah mencekik.. lapar betul muka dia.. =P

thanks kepada paq sbb dtg jugak... =D

sesungguhnya diploma ini merupakan satu pencapaian kecil dalam hidup ini, jika di nilai semula, takde apa yang hendak dibanggakan, kepada mama dan papa, thanks sebab terus memberikan semangat di saat diri ini lemah, rakan-rakan di uthm juga, yang sentiasa membantu hingga diploma ini selesai. 
Alhamdulillah, dan Terima kasih ALLAH.

Tuesday, 15 April 2014

Awal cerita 2014. =D

Assalamualaikum semua....
haaa apa khabar?? rasanya dah berkurun syafiq tak update blog nie... last pasal beijing... emmm lama betul..
maklumla... sekarang ni busy betul... susah nak dapat masa nak update blog. kadang 2 tu tak tau nak update apa... huhuhu..

okay.. hari ni syafiq update benda yang light2 je lah ek.. pasal perkembangan sekarang... (bajet artis doe.. hahahaha =P) okay... skrang Alhamdulillah syafiq dah tamat pengajian diploma Kejuruteraan Awam dan now dah sambung but degree kat UTHM. in Civil Engineering with honour. inn sha Allah lagi 3 or 4 tahun syafiq akan grad as civil engineer.. In Sha Allah.
dah masuk degree nie kemain busy betul, dengan test, quiz, lab report, projek, journal, assignment, fuhh!!... mmg terasa betul perubahan level of study tu,... semoga Allah berikan syafiq kekuatan utk hadapi semua nie... amin

my new faculty, FKAAS. fakulti kejuruteraan awam dan alam sekitar.

memula dulu, dah beriltizam, degree ni nak kurangkan keaktifan syafiq dalam kelab, persatuan sekretariat, program-program semua... tapi apakah daya... makin dhasyat plak masuk degree nie... kelab dan program muncul bagaikan cendawan muncul selepas  hujan. so niat nak berehat tu dilupakan sama sekali.... warghh!!!..... (matila aq kali ni..... =/ ) secara positif nya kita masih di beri kepercayaan oleh pihak2 lain untuk mengambil tanggungjawab tu dan menjalankan amanah, walaupun kita pernah di buang dan disingkirkan, takpaa.... patah tumbuh hilang berganti....

kalau korang nak tau, sem nie syafiq busy dengan kelab yang pertama iaitu MAHAJJ. or kelab anak johor UTHM. sem nie mahajj uthm dah melangkah setapak kehadapan. mahajj uthm telah terlibat dengan program Duta Jauhar, Program Duta Jauhar nie bukan la program jadi duta mcm duta produk tu. tapi dia program merentasi Pejabat Menteri Besar Johor. mahajj uthm dah pilih program pendidikan dengan tema inovasi pendidikan. bajet semua dari pejabat MB johor. dan kita kena usahakan sampai berjaya. so in sha Allah program nie berjalan lancar.
selain tu, mahajj jugak merancang untuk mengadakan beberapa bengkel seperti bengkel Zapin Melayu Johor dan Bengkel Kompang Johor. dan banyak lagi program-program yang dirangka. hopefully Anak-Anak Johor uthm sekalian dapat berikan kerjasama dan join program-program yg kitaorang anjurkan ni.
peserta program duta jauhar, bengkel ke-2 duta jauhar di UTHM

selain Mahajj.... sem nie plak syafiq terlibat dengan kelab Gerakan Pengguna Siswa (GPS). kalau kat sekolah dikenali sebagai Kelab Pengguna Sekolah. kelab nie walaupon baru muncul di UTHM. tapi aktif dia mengalahkan kelab2 besar lain. haaa... ini lah penangan GPS uthm. baru2 nie syafiq mengikuti Persidangan Perwakilan GPS kebangsaan 2014 di USIM, dan kat sana syafiq join pertandingan penyelidikan.... cm biasa.... syafiq and my brother.. amir... (ngeh ngeh ngeh... =D) mempertandingkan tajuk Alam sekitar, dan Alhamdulillah kitaorang dapat tempat ke-3 dan syafiq telah di nobatkan sebagai pembentang terbaik... alhamdulillah...
dan baru-baru nie jugak, GPS uthm telah berkerjasama dengan KPDNKK johor untuk menjayakan program CIPKPS 2014 or Cabaran Interaktif Pengguna Kelab Pengguna Sekolah peringkat negeri 2014 selama 2 hari di UTHM. program yg besar nie alhamdulillah dapat dikendalikan oleh GPS uthm dengan jayanya dan mendapat maklumbalas positif dari semua pihak termasuk KPDNKK. and mereka menyatakan bahawa ini adalah CIPKPS yang terbaik pernah dianjurkan. alhamdulillah.


antara sekretariat dan AJK yang menjayakan program CIPKPS 2014 peringkat negeri johor.

so the third club is macam biase. KKDK. kelab yang banyak mengajar syafiq macam-macam hal, dari segi life, etika, profesionalisms dan lelain. kkdk jugak lah yg ajar syafiq confident, how to speak, how to present dan sebagainya.. (dan akhirnya aq jadi gila mic dan gila kuasa kalau dapat cakap kat depan.... hahaha =P) untuk sem nie... tak banyak lagi program KKDK yg syafiq dapat join, so far baru satu, dapat join... propec dengan SK Bandar Paloh. so hopefully ada banyak lagi program yg available utk syafiq join.

ada kekawan syafiq tanya, tak penat ke join program-program semua nie bagai, sebenarnya, join program nie tak rugi pon kalau kita pandai urus masa dengan baik dan jangan sampai skip kelas. coz study first. 

join program nie sebenarnya satu yang seronok bagi syafiq sbb kat program nie la syafiq dapat jumpa kekawan dan family UTHM.. family KKDK, family GPS, Family MAHAJJ. so kat sini la kitaorg jumpa, bergurau senda, bahan membahan dan usik each other. so istelah penat mmg ada, tapi kepuasan dan seronok tu mengatasi kepenatan. =)

utk semester baru n tahun baru nie... hope syafiq dapat seimbangkan lah aktiviti luar dan kuliah. sbb now i'm new faculty, new style of study and everything new event i'm in same university.


Thursday, 14 November 2013

wo ai bei jing ....I love Beijing ... ^_^

Assalamualaikum and salam sejahtera geng!.
Okay… entry kali ni maybe akan menjadi sangat panjang berjela2… sbb ianya sangat awesome dan hebat… kira cm entry of the year… hahaha…(bajet blog famos)

Okay… a few days ago actually I’m in a big trip… kali pertama dalam hidup pergi sejauh ini. Hemm… I’ts just a great experience. Sumpah takkan lupa sampai mati…
Okay.. sebenarnya syafiq diterima join satu program mobility pelajar ke luar Negara… and everybody knew it.


Minggu lepas… start in 2nd November till 7th November syafiq telah pergi ke Beijing untuk program mobility pelajar. Ini merupakan satu peluang keemasan buat syafiq, sbb bukan senang nak ke luar Negara lagi2 dalam status pelajar dan berhutang!.. (LOL ..semua org tau kowt hutang apa… wakakak)
So entry kali ini akan menghuraikan satu persatu program nie…. So hope anda sedia membaca… (lebih elok kalau sebelum baca buat milo panas ngn biskut oreo dulu… tak pon… sediakan lah popcorn kat sebelah…hehehe)

First day….

Hari bertolak ke Beijing merupakan hari yg sangat bahagia… percayalah… kalau program apa pon.. masa memula nak gerak tu adalah moment yg paling bahagia… sbb time tu perasaan akan bercampur baur… hahaha.. okay.. pagi tu bertolak ke LCCT… even flight kol 7.30 malam… kol 3 lebih kitaorg dah terpacak kat terminal LCC… Nampak tak komitmen dia sangat high level kat situ… hahaha ( dalam bahasa lain.. over excited).
ready for departure...and buku merah jangan lupa bawak... hahaha =D

setelah check-in baggage dan flight…dan tunggu berjam-jam kat situ… akhirnya. Masa untuk naik flight tiba… untuk pengetahuan semua… these in my first time in my life nak naik flight…. Yerla… kalau sebelum ni nak naik flight pon nak ke mana je… cm pelik gila kan kalau nak g tmpat dekat2 naik flight… hahaha… okay… sangat excited… sampai penat tahap gaban!... dalam kol 6.45 petang… kitaorg dah naik flight….
our flight... Air Asia X.... not bad laa... but kalau nak superb... sila naik MAS...

Tak syoknya LCCT ni… kalau nak naik flight.. kene jalan kaki keluar terminal..lalu kat landasan… then naik tangga panjat kapal…. Agak bahaya la…kalau kene langgar dengan lori n truck2 kan dah sia-sia… hahaha.. okay back to story…
Naik kapal je… niat dalam hati mmg nak membuta… sbb penat gila menunggu kat terminal.. so perjalanan pon bermula… serius for the first timer cm syafiq nie.. ofcos la pening kepala… hahaha… rasa goyang2 je kapal tuh.. so dapat la merasa nasi beryani vege kat atas awan…hahaha...
6 jam kemudian….
 Baru sampai...kesejukkan melanda di BICC... me with my brother... amir... =D


sebelum gerak... snap dulu.. =D with raihah... uncle driver and ayien...

Maka sampailah di bumi China. Lapangan terbang Beijing sangat sunyi kira2 jam 2.30 pagi… hemm… suhu sejuk mula merasuk diri..sejuk gila.. dahtu… berangin plak… mmg beku terus…-_-“… dan kat situlah kitaorg di perkenalkan kepada tour guide kitaorg iaitu sara… atau nama Chinese nya tah ape benda… tak ingat… LOL… hahaha..

Dalam perjalanan dari BICC ke hotel jin hui… memakan masa kira2 40 minit gak… dan dalam tu sara menerangkan sikit lah pasal bandar beijing… even takde sapa layan dia… hahahaha… semua dah penat n ngantuk… sampai di jin hui hotel . Check-in bilik dan terus membuta… sampai pagi…
jin hui hotel... our place in bei jing... 

Second day

Hari kedua merupakan hari yg agak skema… sbb ada tentative yg nak kena follow, hari ini kitaorg akan melawat beberapa buah university yg ada di Beijing iaitu Beijing foreign study university (BFSU). Beijing Normal University, Beijing Jiatong University dan Renmin University of Beijing. Lebih banyak masa yg di luangkan di BFSU, sbb kat sini je ada student Malaysia. So syafiq telah di beri peluang untuk membentangkan tentang KKDK dan serba sedikit mengenai UTHM di sini… Alhamdulillah… walaupun kesuntukkan masa.. segalanya berjalan lancar dan kitaorg sempat makan tengahhari di sini bersama pelajar malaysia. Begitu juga university yg lain..kitaorg sempat melawat dan mengadakan sesi interaksi dengan pelajar tempatan.
have a memory pic. with renmin University student... all of them seems like very friendly... =D

presentation time for the student from BFSU.... =)

here!... memory pic with some local student in BFSU ....

selepas itu, kami di bawa ke beberapa tempat2 tumpuan pelancong yang ada di sekitar Beijing. Iaitu bamboo production. Kami di beri taklimat mengenai product2 berasaskan fibre dari buluh dan arang kayu.
Sangat menarik… dan peringatan kepada sesiapa yang akan melancong ke Luar Negara.. khususnya china, sejujurnya… tour guide akan bawa korang pergi ke tempat yg korang sendiri tak nak pergi… dan tempat2 tu ada jual product. Dan kebanyakkannya mereka akan paksa anda untuk beli product tersebut, method yg digunakan ialah, dieorg akan bawa korg ke satu bilik…. (ala-ala kene kidnap…LOL..) then dieorg akan bagi taklimat dan demo… demo yg dieorg buat kadang2 tahap mencederakan diri dieorg sendiri… demi melariskan product… then dieorg akan bawak pergi melawat pameran product lepastu masuk kedai dia… mereka akan paksa korang beli product dieorg… modus operandi yg digunakan adalah sama je semua tempat.. kita takkan boleh keluar balik sbb pintu masuk lain dan keluar adalah lain… (trust me… I’m already have it… hahaha… )
the pink sweater is the demonstrator actually... hahaha... 

Pada waktu malam..kami di bawa menonton persembahan acrobatic, seriously persembahan dia awesome gila… mmg terpegun lah tengok diorg buat stunt..hahaha… setelah pulang ke hotel… dan selepas sesi post mortem. kitaorg semua mengambil peluang untuk bersiar-siar…di sekitar kawasan hotel… (niat dalam hati nak cari tempat shopping… hahahaha… =D) dan kitaorg terjumpa satu kedai makan muslim… ada satay kambing, nasi goreng, mee tarik… pergh!... kitaorg buat kedai nie mcm mamak… hahaha… setiap malam lepak situ… sampai uncle tu dah kenal muka kitaorg agaknya… hahahaha… so kat situlah kami berbincg mengenai tentative hari esok dan penambah baikkan…sambil makan satay kambing dan makan-makan kat situ…
its time for watching the acrobatic show.... incredibly awesome!... 

make our own mamak stall... hehehe =D

nie adalah mi tarik.. atau ramen atau meggi la kat malaysia... special dia mee ni kedai buat sendiri.. dan rasa dia mmg sedap... full of vege n daging ... order semangkuk untuk makan 13 org... tu pon tak habis...

have a good time with uncle satay.... hahaha... dia sangat happy bila kitaorg dtg kedai dia... dia akan  berdiri depan kedai ngn family and tengok kitaorg makan... LOL... =)


Third day

Hari ketiga, merupakan hari melawat kedutaan Malaysia di Beijing. Pagi2 kitaorg dah bersiap… even sebenarnya lewat jugak bergerak...selepas makan sarapan… kitaorg pon bergerak lah ke kawasan kedutaan… mmg kat kawasan tu penuh dengan rumah2 dan pejabat kedutaan semua Negara termasuk Malaysia… so its was excited when we could see our nation flag was in the others country… that time.. our patriotism spirit is on the climax… hahaha. Then we are welcoming by the staff in the embassy… and we have some discussion session. Banyak perkara yg di peringatkan oleh wakil kedutaan Malaysia… banyak jugak informasi yg kitaorg dapat. Selalunya.. jarang org travel pergi ke kedutaan melainkan ada problem… but kitaorg datang melawat kedutaan even takde problem.. hahaha..  so the importance event on that day ialah melawat kedutaan dan melawat ke masjid tertua di Beijing iaitu Masjid Nuijie.
front of rumah malaysia or rumah duta malaysia.... 

memory pic with wakil dkedutaan Malaysia... rasa cm duk kat malaysia bila masuk office nie... hahaha

Kat masjd nie.. kitaorg buat sedikit khidmat masyarakat… dan pemberian sedikit sumbangan sebanyak RM 3K. dan barang pakaian kanak2…pada awalnya… pihak masjid taknak terima sumbangan tu.. sbb masalah komunikasi… dieorg tak faham kitaorg nak buat apa kat masjid tu… then selamat ada seorang rakyat tempatan yg tau berbahasa inggeris dan beliaulah yg explain segalanya… barulah pihak masjid faham dan nak terima sumbangan tu.. Alhamdulilah..
foyer masjid nuijie, beijing. dan merupakan masjid terbesar di Bei jing dan tertua... beratus2 tahun dah masjid nie... 

the design was awesome... everything made by wood and clay... aman je rasa masuk masjid nie.. dan stil mengekalkan senibina budaya cina..

have a great time with my brother amir... *dedua nampak comel ek.. =P hahaha...

Selesai sesi khidmat masyarakat, kitaorg sempat melawat ke salah sebuah supermarket muslim kat area2 masjid, rata2 product dia sama je dengan Malaysia… Cuma jenama lah lain… dan barang2 dalam tu semua halal… sebelum maghrib kitaorg sempat baca doa akhir tahun memandangkan esok adalah 1 muharram… ini pengalaman syafiq sambut maal hijrah di China… semuanya Nampak normal.. dan tiada sambutan2 di masjid2 atau mana2 seperti di Malaysia, sebab dasar di Negara china… semua agama tak boleh di sebarkan. So malam tu mcm biasa… post mortem kat kedai satay kambing…
kanak2 riang dari uthm.... hahaha...one family ever..

satay kambing.... pergh!.. dah kambing tu fevret syafiq.. mmg tak lepas peluang...

Fourth day

Hari keempat nie… focus utama ialah lawatan ke tembok besar china, pagi2 lagi dah keluar…. ( secara jujurnya… group last yg keluar dari hotel…. =D …) dan perjalanan dari kota beijing ke great wall memakan masa kira2 40 minit. Dalam perjalanan tu… sempatlah singgah ke gudang batu jade. Rugi pergi china kalau tak pergi gudang jade…. Dan rugi rasanya kalau beli jade tuh…. Hahaha… no function maaa… baik duit tu simpan beli sovinier yg lain… hahaha… sampai kat kilang tu… org lain sibuk shopping… kitaorg sibuk bergambar…. Hahahaha…
After that, sampailah kitaorg kat Great wall of china…. Okeh… first impression bila Nampak great wall ialah.. waaaaa!!!... but after that… sound like.. fuhhh… huh!!.. penat!!... hahaha…
sebelum mendaki.. baik tangkap pic. dulu... satgi semua muka semput.... wakakaka...

inside the kubu,,,, hahaha..

i won the medal for climbing the great wall... *acc. beli ....hahahaha... =D

Kitaorg spend lot of time kat great wall tuh.. sampai tenggahari. Sempatla syafiq memanjat sampai atas… walaupon tak habis station 4 … tapi kira record la sbb dapat tempat paling tinggi dari geng2 lain… hahaha…(sebenarnya tinggi satu anak tangga jewp… LOL)… sedikit penerangan… kitaorg pergi ke great wall melalui pintu yang paling dekat dengan Beijing,,, dan great wall ada banyak pintu masuk… ianya merupakan rangking pertama dalam 10 keajaiban dunia… dan binaan manusia yang paling besar sehingga dapat di lihat dari satelit. Great wall di bina untuk menahan serangan dari tentera Mongolia dan ianya merentasi 9 buah negeri di china… diperbuat dari tanah liat dan ianya di bina oleh manusia dan kambing gurun… hahaha… =D
with izmi... syafiq org paling atas sekali kowt... *even 2-3 anak tangga je..

Habis je panjat great wall.. dan membeli sovinier … dan lepas makan… kitaorg di bawa ke satu kedai ubat or dikenali sebagai burning cream center. Kat sini lah syafiq di tunjukkan dengan demo berani mati… hahaha… demonstrator tu pegang besi panas then sapu cream kat tangan… hasil dia… tada!... sangat mujarab dan berkesan… hahaha… serius..
free medical check up... tapi penerangan kesihatan kearah melakukan produk dieorg... hahaha trick sungguh

Dan kitaorg juga di bawa ke kedai sutera. Kat sini kitaorg di tunjukkan mcm mana proses terjadinya sutera daripada ulat sampai kain… huh!... again… kitaorg di kejar dan di paksa beli barang… hahaha.. nak ke toilet pon dieorg tak bagi… hehehe…
Seperti yg telah di rancang… malam tu kitaorang adakan sesi makan besar, berbekalkan alamat yg diberikan oleh kedutaan… akhirnya.. kitaorg jumpa restoran masakkan Malaysia kat sana… waaa!!... excited gila.. hahaha..yerla.. dah berhari2 makan lauk yg sama je… naik jemu dah… hehehe..
i found nasi lemak rendang daging in bei jing.... waaa... proud!!..

have a snap for memory with mr. lim.. manager boston restaurant in bei jing... he's sabahan...

Boston Restaurant. Pemilik dia adalah rakyat Malaysia… dan mempunya berpuluh cawangan di Malaysia dan satu di Beijing. So syafiq pon orderlah nasi lemak rendang daging dan the tarik, walau pon rasa dia tak exactly sama cm Malaysia.. tapi kira sedap la… kat sini jugak ada jual roti canai, nasi lemak berlauk, dan macam2 lagi masakkan Malaysia. Malam tu post morterm just buat kat hotel je… sbb masing2 dah penat mendaki dan kenyang…
Sebelum tido… another jamuan… hahahah.. kali ni our lecturer yg masak… puan sareebah dan suaminya.. or kitaorg panggil encik abah… hehehe.. semua dtg bilik dia dan kitaorg makan sama-sama,  menu dia awesome!. Nasi, lauk2 dalam tin… dan special dia ialah maggi cup!... mkan ramai2… sambil berborak dan bergurau senda… seriously… syafiq takkan lupa moment ni…kitaorg dah mcm satu family yg rapat dah..
er hu!... one or Chinese traditional music... 

Fifth day.

Hari nie merupakan last day kitaorg kat Beijing. Focus untuk hari nie ialah melawat ke Dataran Tianamen dan forbidden city. Pagi2 kitaorg dah siap2 check-out hotel… dan terus ke pusat kota Beijing. Orang sangat ramai. Pelancong dari macam2 negara ada kat situ. Sebenarnya, a few weeks before kitaorg sampai Beijing, ada berlaku serangan pengganas kat dataran nie... tapi masa kami sampai… kerajaan china dah bagi jaminan bahawa pengganas dah di bersihkan…dan aman… tapi masa kitaorg pergi ke tianamen square ni.. masih ramai polis dan askar yg berjaga.. dan terdapat larangan2 lain antaranya kitaorg tak dibenarkan membuka banner dan bendera untuk bergambar, dan local people kene jalani ujian keselamatan sebelum masuk ke dataran… pelancong asing di beri kelonggaran. 
otw ke dataran tiananmen!... sempat dulu.. walaupon sejuk membeku... fuhhh!!!.... *kuar asap...

with my brother amir. n pengarah program wan.... front of national museum of China.

depan pintu gerbang dataran Tianamen... kira mercu tanda China...

Dan selepas selesai di Tianamen square, kitaorg di bawa masuk ke kota larangan or forbidden city. Kota larangan nie menempatkan pusat pemerintahan Negara china masa zaman2 dinasti dulu.. dan ia juga merupakan istana maharaja china. So berjalan2 dalam tu mmg penat… sbb bukan kecik tempat dia… BESAR GILAA!... fuhh!... mmg penat. (sampai tak larat dah nak ambik gambar…. Hahahaha.. ) so mostly local people percaya kalau mereka masuk ke dalam istana tu, pegang tombol pintu emas dan melawat bilik2 diraja, ianya akan membawa tuah besar kepada mereka.. bringing a great luck for them. Its their believes. Not for muslim. Kat sini juga kitaorg di tunjukkan kesan2 kerakusan penjajah barat yg mengkikis emas pada tong2 air istana..mereka kikis, curi dan bawa balik ke Negara mereka dan menjadi kaya di sana… (perangai sama je barat ni… penyangak)… 

balai utama dalam istana larangan.... kat dalam bangunan tu ada takhta maharaja China berdinasti-dinasti...

muka2 kepenatan berjalan.... rasa dah tak larat... tapi baru jalan separuh... hahaha.. serius istana ni besar ... ada 9999 bilik...

last pic sebelum keluar dari forbidden city... semua enjoy... *kowt...

selesai istana larangan dan makan tenggahari, kitaorg di bawa ke pusat jade dan mutiara…. Dan disnilah kami mendapat durian runtuh… hahaha… dapat pearl free… harga rahsia… dan mcm 2 lah.. hahaha.. lepas tu pergi ke pusat urutan kaki yg annoying gila… puihh!... buang masa aq je kat situ.. lepas tu kitaorg pergi tengok stadium sarang burung… yg paling gua geram tuh… dapat tengok dari jauh je… huh!... stress betul.. dan malam tu berakhir di lapangan terbang Beijing… after saying our goodbye to sara… our tour guide… kitaorg pon check-in dan flight back to Malaysia with the experience and memory …

stadium sarang burung at the back... just tengok dari jauh... sbb perkampungan olimpik tutup waktu malam...
kalau nak tau... nie tengah tahan sejuk... sbb angin sangaaattt kuat... dan mercu tanda beijing... bird nest stadium..

last moment with our tourist guide... sara... dia dah banyak tolong kitaorg sampai kene marah lagi ngn org restoran... hahaha... sabar je la ek... buka selalu kena ngn kitaorg...

okehh.... apa yg syafiq dapat dari program mobiliti ni banyak sebenarnya... first... syafiq belajar cara hidup dan sosial masyarakat beijing... apa yg dapat syafiq simpulkan ialah kebanyakkan mereka adalah peniaga dan mereka mempunyai otak yg boleh gain duit,,, mereka juga agak kasar dan sentiasa bergerak pantas. masyarakat beijing juga agak sukar untuk menerima masyarakat luar terutamanya pelajar dalam masyarakat dieorg.
kalau dari segi U plak... universiti di beijing tidak seperti di malaysia, universiti mereka lebih bersikap tertutup, dan mereka juga lebih independence. pelajar akan menjalani kehidupan mereka sendiri tanpa panduan atau sebagainya. 
bagi syafiq sendiri... program nie dah ajar syafiq macam2... soft skill melimpah ruah... hahaha syafiq juga berjaya improve my mandarins... even a few words je.. tapi improve la jugak... hahahah...  mmg pengalaman tu yg takleh nak beli... 

hah!.. kenangan abadi... takkan lupa sampai bila2... *i have nothing with the person at the back.. ahaha

apa pon.... program mobility nie memberikan 1001 kenangan la pada syafiq.... even pelbagai dugaan dan cabaran sebelum pergi... untuk penetahuan semua program nie sebenarnya dah 3 tahun tertangguh dan pengarah program juga silih berganti... alhamdulillah.. kitaorg berjaya laksanakan untuk senior2 syafiq... 
segala yg di lalui adalah pengalaman dan memori yang takkan syafiq lupa sampai bila2... inn sha Allah...
chineese muslim stall....

kepada yg nak travel ke bei jing tu syafiq nak pesan awal2.. kalau boleh make sure urusan penerbangan pergi dan balik adalah conform... bukan tempah sahaja... cari kenalan di sana akan lebih mudah laa urusan kita... cari tips2 untuyk kesana dari mereka2 yg dah pernag pergi.. sbb seriously sangat berguna... (even kitaorg pon ada cari2 kat blog dan google.... alhamdulillah jumpa dan sangat membenatu... ) jangan sesekali minum air paip kat sana... sentiasa bawa botol kosong untuk istinjak.. bawak la makanan reserved dari malaysia like biskut or ramen... then hati2 bila kat sana... sbb bak kata kedutaan malaysia... "In China.. semua benda adalah palsu kecuali penipu adalah betul"... hahaha



so itu saja kowt untuk kali nie... and salam...
*more pictures at my FB and Twitter.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...