Tuesday, 28 June 2011

hari yang menggembirakan......

as-salam semua.....
alhamdullillah bersyukur atekk! ke hadrat Allah kerana ngan limpah kurnianya, dapat atekk! menghirup udara pada hari nie...
kekawan semua...
hari nie hari yang sangat menggembirakan atekk! sbb
28 JUNE 2011
merupakan hari keputeraan atekk! yang ke 18 tahun.....

maknanye 18 tahun lalu pada jam 7.30 petang atekk! di lahirkan oleh mama atekk! yang tercinta!!....
gojes tau mama atekk!!

memang happy hary nie....
dan atekk! nak g tau sape kah gerangan mereka sahabat2 atekk! yang wish die terhebat untuk atekk!!...
orang pertama wish ialah kawan terbaik atekk! iaitu
MUHD QUTAIBAH BIN ABDUL AZIZ
(foundation law,uitm.kuantan)

hahaha....die la orang pertama wish melalui fon....
memang terharu tau ade kawan yang sangat peka....hehe
kalau kat FB plak...orang pertama ialah 
RIYADTHUSOLEHAN B KHAIRUL FUAD...
die la org pertama wish....huhu...memang best,....
dan seterusnya sampai la ke malam....
atekk! tak harap kan la party kew...hadiah kew....
bg atekk! cukup sekadar ucapan selamat dan doa untuk atekk!!

k lah...sampai sini je dulu post mengenai hari keputeraan atekk!....semoga bertemu kembali...
as-salam....

Sunday, 26 June 2011

KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2011

AS-SALAM semua......
alhamdullillah rasa kesyukuran di panjatkan kepada ilahi...
ha.....hari nie atekk! akan menceritakan tentang pengalaman atekk! pergi ke program gotong-royong UTHM sempena Kembara Mahkota Johor 2011 di Felda Ayer Hitam,Kluang Johor....
di sini atekk! akan menceritakan la serba sedikit tentang Program Kembara Mahkota Johor (KMJ) nie...
baiklah....Kembara Mahkota Johor atau nama singkatnya (KMJ) merupakan suatu program tahunan yang di ilhamkan oleh Yang Mulia Tunku Ibrahim Ibni AlmarhumSultan Iskandar...yang merupakan Tunku Mahkota Johor pada masa itu, program ini bermula pada tahun 2001.kembara ini menjelajah seluruh pelusuk negeri johor samada di darat mahupun pulau-pulau sekitar johor. kembara ini bertujuan merapatkan jurang perhubungan antara Istana Johor dan rakyat jelata..di samping tuanku merasai kesusahan yang di hadapi rakyat johor serta melihat pembangunan pesat di Negeri Johor.
Tunku Mahkota akan mengembara bersama keluarganya dan ahli majlis negeri. Tuanku akan menunggang motosikal berkuasa tingginya, kadangkala akan menaiki bot menjelajah pulau atau menelusuri sungai,dan pada 2010 beliau menjelajah menggunakan keretapi, dan seterusnya menerima nama sebagai Sultan pertama menerima lesen lokomotif.
motorsikal yang selalu baginda tunggang untuk KMJ.

baginda sulta memandu lokomotif KTMB untuk KMJ 2010

pada 2011 aktiviti ini tetap berjalan seperti biasa...meskipun Tunku Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar telah di mahsyurkan sebagai Sultan Bagi negeri Johor, Namun, Beliau tetap mengembara dengan 
alasan mengajar anaknda beliau iaitu Tengku Mahkota sekarang Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim.
walaupun sesetengah masyarakat berpendapat ianya membazir, tetapi sekurang-kurangnya ada la jugak usaha Sultan Ibrahim untuk menjeguk rakyatnya...daripada duduk diam saja di istana.

untuk KMJ 2011 nie...temanya ialah  
"PENJAGAAN ALAM SEKITAR . TANGGUNGJAWAB KITA"



sekarang atekk nak cerita plak pengalaman atekk! mengikuti program gotong-royong di salah sebuah check point KMJ2011....iaitu Felda Ayer Hitam.sebenarnya tak rancang pon nak ikot program tu. ntah ade kekosongan so atekk! ngan kawan atekk! heilfarith ikot program tu...
dengan tak faham ape-ape...pasal program tu...main ikot je....
pagi tu...atekk! pon bersiap la dengan memakai t-shirt minggu haluan siswa UTHM...pastu bertolak ke felda dengan 2 bas...
dalam bas sempat la gak tido...ngantuk gile ah!!....
sampai je kat sana keadaan alam masih berembun...tapi kawasan tu da meriah sbb dieorang wat j-robik...memang sangat mengujakan...so kami pon di bawa ke pusat aktiviti kami iaitu masjid felda...di sana kami di beri sarapan dan moderator untuk program tu ialah Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia cawangan Kluang.setelah itu..kami diberi kepada beberapa kumpulan kecil,dan di beri tugas...
atekk! di beri tugas membersihkan kawasan sekitar pusat aktiviti wanita felda.
sampai sana...nampak gayanya takde kerja sangat...sbb semua majlis daerah da siapkan..so...duduk-duduk je la ngan makcik dan nenek yang sibuk menyiapkan bungga manggar untuk sambut ketibaan nnty..
tengahhari menjelma...kami pon balik ke pusat aktiviti...setelah berehat jap...makan tengahhari pulak...dan solat zohor....lepas solat zohor...atekk! dan heil berjalan-jalan di kawasan ekspo dan pameran..dan sebelum bertolak balik ke UTHM sempatla beli susu segar...yumm...yumm...
walaupon tak sempat jumpa Sulltan Johor...takpe la...yang penting hary tu happy...hahaha...
kat bawah nie ade la beberapa pic yang sempat candid...enjoy...
kawasan yang kene bersihkan.....

kumpulan atekk!sebenarnya bukan wat keje sangat...amek gambar je lebih...hahaha

atekk! dan beberapa ahli kumpulan...

antara persiapan yang di buat untuk menyambut KMJ2011

ekspo yang diadakan....

persiapan untuk pentas Di-Raja....

sentuhan akhir pentas Di-Raja....penuh dengan biru...

antara aktiviti yang diadakan ialah pertandingan mengubah sirih junjung dan hantaran...

memang menarik perhatian...pasti juri menjadi gusar memilih juara...haha

kasih rakyat terhadap sultan...

beberapa sudut informasi di dalam ekspo



informasi mengenai aedes dan denggi....

giannt aedes mosquito...huhu..

maklumat mengenai pembangunan industri kelapa sawit...

plan rancangan sebuah loji pemprosesan kelapa sawit....

sangat mengagumkan.....pasti rakyat tertarik dengan rancangan kerajaan johor

untie ni la yang jaga stall susu lembu....ngah wat promotion la nie...

susu lembu segar...produk tempatan...ladang lembu tu ade kat felda nie gak....

susu perisa strawberry..kesukaan atekk!....jagan risau bersih dan halal....sbb institut haiwan ade kat depan felda nie...

ganjaran untuk si juara...

masjid yang telah siap dibersihkan untuk kegunaan sultan...

basikal sumbangan NGO untuk anak-anak felda...senang gi sekolah...harap jangan merempit suda....

pentas yang siap di hias...

poster KMJ 2011

banner KMJ2011 ade di sepanjang jalan...menambahkan kemeriahan...

pemandangan dari masjid......

sekolah felda ayer hitam.....jalan penuh ngan bendera dan banner...

pemandangan yang menakjubkan...padang ragut yang luas....

sejuk saujana mata memandang.....

bendera menghiasi sepanjang laluan KMJ 2011....

Wednesday, 15 June 2011

SELAMAT HARI BAPA...

AS-SALAM SEMUA...
ha hari nie atekk! nak story kat anda semua pasal ayahnda tercinta atekk! iaitu
EN.MHD SUMANDI DAYAT.
bersempena dengan hari bapa yang bakal menjelang tiba nie....
die ialah ayah atekk!....satu-satunya ayah atekk! kat dunia nie...
die nie seorang yang kelakar dan happening....
kekadang tu garang jugak bila kiteorang tiga beradik wat hal...especcially bab sembahyang ngan mengaji al-quran...sebenarnya bukan apa...die taknak nnty ade anak-anak die yang kurang didikan agama sebab die percaya segala masalah akhlak anak-anak masa ini adalah berpunca dari solat yang tidak lengkap dan sempurna.
sbb tu die akan menjadi sangat marah bile dapat tau kiteorang lambat solat....
ayahnda atekk nie juga seorang yang sangat penyabar....
penyabar tahap dewa la katekan....
arang wat pe pon die releks jewp....
and the bad history in his life is...
di suatu masa dahulu...die nie selalu di pinggirkan oleh rakan-rakan di kampung....sbb orang menggangap die nie just nothing.....but a few years befour he geeting married with my bonda....die da siapkan sebuah rumah untuk masa depan die n family die...time tu baru la org kampung pandang....die mencabar kekawan die yang selalu memandang rendah tetapi mereka hanya mengharap harta pusaka untuk hidup...
sekarang nie die hidup gembira tanpa banyak masalah...
something special about my dad is die nie seorang yang suka travel...dan romantik....
die akan pergi mana yang die suka ngan my mom...berdua dan bila seronok...die akan bawak anak-anak die pergi bersama pada masa yang lain...
die juga sentiasa mencuba benda baru....abis semua makanan dan restoran kat Batu Pahat ngan Kluang...semua die da try...kalau sedap die akan bawak family die dtg...
best kan ayahnda atekk!...
die nie seorang yang sangat romantik...
setiap minggu die akan bawak my mom pegi dating...ntah ke mana tak tau la...kekadang tu pg tengok wayang....
bile time ulangtahun perkahwinan dan birthday isteri die...die akan beli sejambak bunga ros untuk hadihkan kat my mom...

huhuhu....he is very romantik person.
apapun...atekk! sebagai anak sulung beliau akan cuba sedaya upaya untuk membanggakan diri die...dan membuatkan dia berasa puas dengan usaha die selama ini..
akhir sekali atekk! nak ucapkan 

SELAMAT HARI BAPA

buat ayahnda tecinta atekk! iaitu mhd sumandi dayat.
AYAHNDA DAN BONDA ATEKK!
GAMBAR RAYA 2009



Thursday, 9 June 2011

AKU DI KAMPUS.....

As-salam semua.....
Alhamdullilah atekk! akhir nya berjaya melepasi sebuah minggu yang tidak di gemari ramai di UTHM nie...
iaitu minggu orientasi...atau lebih dikenali di UTHM sebagai 
MINGGU HALUAN SISWA(MHS)
minggu yang sangat memenatkan.....
walaupun begitu..ia tetap mantap...
atekk! rase atekk! baru masuk darjah satu...
kene beratur....kene buat itu..kene buat ini....
penat3.....

akhirnya hari nie atekk! telah mendaftar subject untuk diploma kejuruteraan awam yang atekk! ambil...
dan petang atekk! sempat keluar jalan-jalan kat BP Mall....
sebenarnya nak cari barang makanan...dan keperluan lain...
so sempat jugak keluar....

Monday, 6 June 2011

UTHM hidupku.....

as-salam semua..
hai-hai-hai.....wat ape semua...hary nie atekk akan bercerita mengenai semua sekolah atekk dari dulu sampai sekarang.......
harap harap semua sudi mendengar.....
yang pertama ialah atekk! bersekolah di 
TABIKA KEMAS SERI DAUN EMAS,PARIT DAUN,PARIT RAJA.
kat tadika nie dua tahun atekk belajar...dengan cikgu yang bernama cikgu raudzah...die orang pahang...die baik sangat...pembantu die pulak namenye cik eton....kalau masak memang sedap..
yang seterusnya ialah sekolah rendah dari darjah satu sampai darjah enam...
sekolah bertuah tu ialah
SEKOLAH KEBANGSAAN SERI PULEH
sekolah nie yang banyak mengajar atekk! masa depan.....terima kasih untuk semua cikgu SKSP yang menggajar atekk!...
seterusnya perjuangan di teruskan lagi di sekolah menengah..
sekolah menjadi pilihan ialah 
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TUNKU MAHMOOD ISKANDAR ,SENGGARANG
haa....sekolah nie memang terbaik...atekk! mengambil PMR dan SPM semua kat sini....
sekolah nie banyak mengajar atekk erti kehidupan......masih di ingatan pengetua-pengetua yang mengajar atekk!...antaranya Tuan Haji Shafiie Md Sharrif....pengetua yang tegas tapi baik....
lain ialah Tuan Haji Sidek,dan yang paling di admirrer kan ialah Tuan Haji Mohamad Bin Hashim...die memang terbaik...gaya dan style mentadbir sekolah steady jep...tapi membangun....die memang berfalsafah dan mesra pelajar....
lepas SPM...
atekk! menyambung perjuangan di sebuah intitusi pengajian tinggi terkemuka negara iaitu
UNIVERSITI TUN HUSSIEN ONN MALAYSIA (UTHM)...
atau lebih dikenali sebagai 'universiti ter-hebat malaysia'...
kat sini atekk amek course kejuruteraan awam...yang bestnyer...dalam masa 2 tahun setenggah kiteorang dah abis diploma.....kat sini macam-macam ade....antara kenangan yang takleh lupa mase pra-diploma....memang banyak yang kiteorang belajar....memang best...
so sampai sini je lah dahulu perjalanan atekk!...lepas diploma nnty ade je la yang atekk lakukan...
ok lah as-salam.....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...