Friday, 15 July 2011

Majlis Pentauliahan PALAPES. KE-30

AS-SALAM SEMUA.....
hahaha....bila tengok tajuk entry nie...mesti ramai yamg fikir atekk! nie skema kan....
hhahaa...actually its a one of  event kat UTHM ,.....
sebenarnya hari nie atekk! nak berkongsi sedikit pengalaman atekk! melawat 
Majlis Pentauliahan Diraja PALAPES Universiti seluruh Malaysia kali ke-30
 yang di adakan di UTHM pada minggu lepas...

pentauliahan nie diadakan di uthm selama 14 tahun sekali....sebab menunggu giliran...hm...so 2011 giliran UTHM sebagai tuan rumah. kira bertuah la atekk! dapat tengok majlis nie....hahahahaha
program PALAPES  merupakan salah sebuah program KO-kurikulum universiti.ia adalah kerjasama Angkatan Tentera Malaysia. program ini melahirkan pegawai tentera simpanan. individu yang mendapat tauliah akan menerima pangkat pertama sebagai Leftenan Muda.
itu lah serba sedikit maklumat mengenai PALAPES nie...
sayangnya...atekk! tak boleh menyertai PALAPES nie...kerana program diploma UTHM nie hanya 2 tahun setenggah...manakala Pentauliahan Palapes memakan masa 3 tahun...jadi tak boleh masuk.....
semasa majlis diadakan memang meriah...uthm dipenuhi dengan truk2 askar...dan askar2 ramai membanjiri UTHM...nama jalan di kampus juga di tukar kepada nama jalan tentera, iaitu nama company tentera ect. 'charlie','bravo','alpha','dan banyak lagi....
mereka berkampung di UTHM selama 2 minggu.
kemuncak majlis diadakan pada 8 dan 9 julai. iaitu majlis perbarisan dan pengurniaan watikah kepada pegawai muda. Makluman di laman web UTHM menyatakan bahawa 
Seri Paduka Yang Di-Pertuan Agong Dan Raja Permaisuri Agong 
akan mencemar duli ke majlis itu...

tetapi apakah daya mereka tidak dapat hadir kerana menghadapi masalah perhimpunan haram Bersih yang di rancang pada tarikh yang sama.
oleh itu majlis di sempurnakan oleh Sultan Johor.
YANG MAHA MULIA SULTAN IBRAHIM IBNI AL-MARHUM SULTAN ISKANDAR AL-HAJ.
SULTAN DAN YANG DI-PERTUAN BAGI NEGERI DAN JAJAHAN TAKLUK
JOHOR DARUL TAKZIM

turut hadir sama ialah 

YANG MAHA MULIA RAJA ZARITH SOFIAH IBNI AL-MARHUM SULTAN IDRIS SHAH.
 dan

YANG AMAT MULIA TUNKU ISMAIL IBNI SULTAN IBRAHIM
TUNKU MAHKOTA JOHOR.

dan VVIP yang turut hadir ialah Tunku Temenggong Johor,Menteri Besar Johor dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia.
majlis diadakan penuh dengan istiadat ketenteraan.

di samping istiadat2 yang di jalankan. pihak tentera juga ada mengadakan pameran senjata. yang mana pertama kali diadakan di UTHM. pameran ini menyediakan pelbagai maklumat mengenai angkatan tentera dari pelbagai sudut,seperti kejayaan, kekuatan.kelengkapan dan sebagainya.
atekk! sempat la juga berkunjung ke pameran tersebut dan megambil beberapa informasi mengenai Angkatan Tentera Malaysia. juga mengambil beberapa gambar sebagai bahan untuk blog...hahahahaha....
so nie lah antara gambar nya....





ISTIADAT PERBARISAN PALAPES





KEBERANGKATAN TIBA SULTAN JOHOR



















PAMERAN SENJATA DAN LENGKAPAN TENTERA...

itu lah antara yang sempat atekk!  candid...yang lain tak sempat sebab orang terlalu ramai dan keadaan sesak...hehehehe....apapon memang best.....
UTHM terbaik
sekian  sahaja   as-salam


Wednesday, 6 July 2011

my birthday fiest...

as-salam semua....
haha....hari nie atekk! nak cerita tentang event yang best sangat...iaitu.....
hmm.......best sangat......da lama nak makan kat sini...loom ade rezeki....akhirnya dapat jugak...alhamdullillah
malam tu atekk! bersiap untuk pegi ke
jamuan hari keputeraan atekk! yang di adakn di 

haha....kat sini.....
so makan time pon starting.......



emmmm........sedap nye.......huhuhu.....




yang nie pon k gak......

hahaha....yang nie tak sedap......












sedap giler...................

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...