Tuesday, 22 November 2011

daily at my uncle farm........0_0

salam semua....
hari nie merupakan hari cuti bagi Negeri Johor bersempena dengan Hari Keputeraan Sultan Johor, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar  
Dirgahayu Tuanku....

DULI YANG MAHA MULIA SULTAN IBRAHIM IBNI ALMARHUM SULTAN ISKANDAR
SULTAN DAN YANG DI-PERTUAN BAGI NEGERI DAN JAJAHAN TAKLUK 
JOHOR DARUL TAKZIM

dan atekk! ada terjumpa satu ayat yang di petik dari kata-kata Dato' Bentara Luar iaitu
........................................................................................

tapi...................tu bukan cerita kita pada hari nie....hari nie atekk! telah mengikuti ayah atekk! ke ladang Pakcik atekk! (pakngah Hairrani) at bukit banang.....syok owt!!...hahaha...
kat sana atekk! bantu ayah atekk!...ada kerja sikit....so memang selalu la atekk! ikot...di sebabkan hari nie takdak kelas...so apa lg...cari duit la...hahaha....(sedih oooo...ptptn lambat masuk....telaga dah nak kering...sob...sob... V_V )....so...pepagi lagi ayah atekk! dan jemput...then...sampai sana tolong la ayah atekk! semai pokok....hahhaha..(baiknye....anak sapa lah nie...cucu sapa lah nie....menantu sapa la nie... =P..hahaha)...actually semai pokok tomato...untuk ladang ayah atekk!...hahaha...kat situ banyak yang atekk! lihat dan pelajari...antaranya...cemana jaga pokok...jenis penyakit dan racun...dan penjagaan pokok....susah ooo nak jaga pokok tomato kat tanah rendah....tapi....pakcik atekk! berjaya lakukan...die dah berkecimpung dalam dunia pertanian moden nie lebih 10 tahun...dan bermacam anugerah dah die capai di peringkat kebangsaan dan negeri...
pertanian yang die jalankan nie...menggunakan sistem Fertigasi...(budk2 sains pertanian tau la menatang nie.....engineering...tak tau kowt....hehehe...)..fertigasi merupakan satu sistem micro nutrient..yang mana segala nutrient dan baja di larutkan dalam air...dan di salurkan ke pokok menggunakan sistem titrattion..atau titisan...haaa......bukan senang...modal sangat besar utk projek yang kecil....huhuhu
lepas segala kerja atekk! selesai...sempat la atekk! jejalan pusing2 kat farm tuh and snap a few pic untuk blog nie....enjoy it....=D
































XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...