Saturday, 4 February 2012

haaaiihhh!!!......bosan tahap mencanak!!!...=P

Assalamualaikum semua....
.haha...apa khabar??....hope semua orang gembira hari nie....
hari nie merupakan hari yang tersangatlah bosan buat azwa...kerana ...takde ape yang boleh di lakukan...especially cuti 4 hari mendatang nie sempena bufday Rasullullah dan wesak....
huhuh
cam bosan plak asyik cuti jewp....bila nak grad kan....hahahaha....(excited nak grad diploma..=P)...
hari nie azwa ade beberapa cerita kecil yang ingin azwa ceritakan....
yang pertama....hahaha....its abaout My prophet Birthday ar.....mana boleh miss....every year azwa tunggu tarikh nie....12 rabiulawwal.....hahaha.....
pada tariukh tersebut lah Junjungan besar Nabi Muhammad محمد  s.a.w telah di lahirkan di Kota Mekkah.
hahaha.....kalau korang nak tahu....Rasullullah merupakan idol pertama azwa....then baru lah mereka-mereka yang terpilih....antaranya Ust. Dr. Muhammad Uthman Al-Muhammady...dan atok azwa....hahaha....mereka adalah tokoh2 ulama yang sangat hebat....okeh...cukup...back to our topic....hahaha...kat sini azwa nak kongsi pengalaman azwa menyambut Maulidurrasul semasa di sekolah....hahaha.....pengalaman di sekolah sangat seronok.....setiap kali Majlis Sambutan Maulidurrasul...samada sekolah kebangsaan atau sekolah agama....sangat meriah.....pada waktu pagi kita akan berkumpul di satu kawasan lapang...dan tidak terus ke sekolah....then akan berarak beramai-ramai...sambil berselawat kepada Rasullullah.....sangat seronok....baju time tuh mesty ar baju melayu kan....haha...lepas berarak...dengar ceramah,dengar bacaan Al-Quran,berzanji dan nasyid.....then baru ar makan time....selaloo nyer....time maulidurrasul...hidangan wajib sekolah azwa ialah nasi baryani kambing or lembu....memang mantap!!....makan dalam dulang ramai2....hahaha....penerapan sunnah Rasullullah....=D ...kat sini juga azwa nak sentuh jugak mengenai..pendapat sesetengah ulamak bahawa menyambut Maulidurrasul merupakan suatu bid'ah...bid'ah ialah perkara yang di ada-adakan didalam agama selepas kewafatan Rasullullah......hem...apa pandangan korang tentang pendapat bidd'ah ini....pada pandangan azwa...ia tidak timbul sebarang isu bidaah mahupun tidak....kerana ia suatu yang baik dan tidak melanggar hukum-hukum syarak....tambah pula..pengisian majlis ini adalah berselawat...mendengar ceramah dan kisah Rasullullah...dan tiada unsur syiah atau pun mana-mana unsur sesat.....so...ia boleh di jalan kan ....kalau semua nak tahu lag mengenai isu ini...google lah sendiri ek!...sbb azwa bukanlah ustaz yg boleh terangkan bende nie sejelasnyer....just azwa ade pengetahuan sedikit untuk di kongsi....=D

hal yang kedua ialah...hari nie merupakan Birthday Bestsahabat atek memerangkap pemegang darjah kebesaran Kaunselor persendirian azwa....hahaha....(dah cm istana plak....=P)...haha
iaitu Asreen asmanShah....hahaha....hari nie merupakan birthday asreen yang ke 91 ryte,,,,hehehe....acctually 19...haha....dah tue ek as.....anywayy...sangat lah malang kerana beliau berada die UNIMAS.....dan tak boleh la nak sambut or make any party...hehehe....but not to worry...nnty as balik semenanjung kita wat party besar-besaran kat Persada Johor...okehh tak...=P hahahaha...
Apapon...Selamat Hari Lahir buat asreen....semoga Allah memanjabgkan umur as dalam keadaan sihat dan sejahtera...serta berkeadaan gembira selalu....
dan semoga Allah melimpahkan segala rezeki yang baik kepada as....dan mendapat kejayaan dalam apa jua yang as ceburi dan lakukan....
dan semoga Allah jauhkan as dari segala mala petaka,bencana,kemaksiatan.keburukan dan gangguan syaitan serta hawa nafsu.
semoga Asreen mengapai apa yang di hajati dan mendapat kebaikan di dunia dan Akhirat. insyaallah..=)


lg satu ialah menurut dari cikgu Kelas Mandarin azwa...hari nie February 4 merupakan hari pertama musim bunga.....so die kate,,,kalau kita cuba berdirikan telur di atas tempat yang rata.. ia akan berdiri... at the first i just say it nonsense....hahaha....and cuma kepercayaan org2 tua....but when someone upload it on FB waaahhhh!!!!!
its real and really happen....huhuhuhu....telur tuh sirius berdiri...bukan satu tapi banyak....die buat kat lantai....woohhooo!!!......okeh.,..nnty azwa cari penjelasan ilmiah nyer...hahaha....(tak puas hati...=P)...hahaha...
so try la kalau sempat...=D

so rasenyer...sampai sini dululah kowt azwa berleter...hahahaha.....next time azwa wat entry baru lg...idea dah ade nie....cuma artikel je lom nak kuar sangat...hahahaha....anyway....thank for reading....see u later...
Assalam....=D

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...