Tuesday, 22 May 2012

Malaysia Skyscraper!!!...KLCC..i-i

Assalamualaikum and salam sejahtera semua...
hari nie azwa nak cerita sikit mengenai sebuah bangunan yg menjadi kekaguman azwa..(cm salah je kekaguman tuh.. V_V) ...
iaitu menara Berkembar Petronas...atau orang kita panggil KLCC...




okehh KLCC merupakan menara yang tertinggi di dunia ni sejak tahun 1998 sampailah 2004..then pastuh dikalahkan Oleh IOI Tower Taipei.
tetapi sehingga ke hari nie...Ia merupakan Menara Berkembar Yang tertinggi kat Planet nie...

lokasi menara ni yg berada kat Jalan Ampang Kuala Lumpur, betul2 berada di tenggah2 bandar KL..
 kat sini azwa akan ceritakan sikit Biodata Menara nie ngan Kecanggihan Menara nie..=)




Name  – Kuala Lumpur Petronas Twin Tower.
•Start build   – January 1992
•Opening   – 31 August 1999
•Location   –  Jalan Ampang, Kuala Lumpur.
•Architect   – Cesar Pelli and Association
•Cost   – USD 1.6 billion
•Height   – 452 m (1483 ft)
•Floor count   – 88 storey
•Floor area   – 395,000m2 (4,252,000 sq ft)
Elevator   – 78
Facilities   – office lot, shopping Complex, auditorium, science centre, sky lobby,
Ranking   – No.3 highest in the world.
Surpassed by   – I0I Tower Taipei.(2004)
Owner   – KLCC Holding  Sdn. Bhd.

menara nie dibina adalah bagi memenuhi keperluan Ekonomi dan Kegunaan sosial, menara satu menempatkan sepenuhnya Syarikat Petrolieum dan Gas Malaysia a.k.a Petronas, manakala menara 2 plak menempatkan syarikat2 lain.

bahagian bawah menara adalah kawasan kegunaan sosial, iaitu menempatkan 3 Buah shopping complex( merupakan yg terbesar sekali kat Malaysia), Aquaria, pusat sains, taman rekriasi, dan terdapat lobi udara.

menariknya menara nie adalah ianya dibina dengan sepenuhnya menggunakan bahan mentah dari Malaysia, Iaitu Konkrit, industri keluli Malaysia sangat kecil dan tak mampu nak penuhi kehendak pembinaan menara nie.. so menara nie di buat sepenuhnya dengan Konkrit dan menjadikannya Bangunan paling berat di dunia. setiap bahagian konkrit akan menampung beban sebanyak  berat 30 truk bersaiz besar beserta muatan.
asas bangunan..

bahagian asas atau cerucuk dalam bahagian bangunan nie mempunyai kedalaman 120 Meter kedalam tanah dan menjadikan ianya asas bangunan yang paling dalam di dunia. dan di tuang konkrit selama 48 jam tanpa henti.

KLCC  merupakan bangunan yang unik kerana mempunyai Jambatan Udara. jambatan yang terletak di tingkat 23 dan 24 ini...dan jarak dengan permukaan tanah ialah 170 meter dan berat 750 tan. jambatan udara nie merupakan jambatan udara yang tertinggi di dunia...dan lebih unik lagi..jambatan ini tidak bersambung dengan kedua2 menara...dan ia tergantung pada sepasang bearing..(bg menyerap pergerakkan bangunan)..



menara ini siap di bina pada 1999 dan di rasmikan Oleh PM malaysia masa tuh iaitu Che Det!..
atau dr. mahathir...
menara 2 mencatatkan menara yang siap terlebih dahulu berbanding menara 1..
pembukaan secara besar-besaran telah dilakukan seterusnya menjulang nama malaysia.
sejak dari itu..semua orang kenal siapa negara kecil Malaysia!!..



sebenarnya motif azwa post bende nie adalah sbb esok ade exam Final Subject Statik dan dinamik...
subjek nie sumpah susah!!... combination of Physics concept ngan mathematics..
banyk hal kira2... kira momen, sudut segala bagai... sangat membunuh... moral of subject nie ialah kita memasang impian mcm mana nak bina menara sehebat KLCC...ia memerlukan perkiraan statik dan dinamik yang tinggi...hahaha...
okehh just wish me luck for these last payyper!!..
okehh salam dulu dari saya...bye!





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...