Tuesday, 26 June 2012

Jelajah Segamat...Happening time with classmate and housemate!!..



السلام عليكم دان سلام سجهترا


Assalamualaikum and very good day!.
haa...yesterday was very awesome and incredible moment for me...
coz...for the first time i'm got permission from my dad and my mom to having fun with my friends out from my area...coz..before these its really hard to get these opportunities cause of safety...hehe.. and before these..i'm just only can have outing far from my area only with two people...first Qutaibah...and second Fadir...hahaha...

actually the story begin when my classmate have a plan to have fun in Bekok Waterfall Segamat!..then..have BBQ there with some of my classmate...haha...they ask me to join them..so i agree to join them.and also my Housemate...haha..





Bekok Waterfall is located in Ca'ah Area...in segamat..its in Hutan Lipur Gunung Selai...nearer to Endau Rompin National Park...its about 1 and half hour from UTHM...its quiet tired to be there...but after you get there  everything will be fine and exciting...coz its was wonderful scenery and waterfall..but its very well known among the UTHM student,,,huhu









after very2 long journey.. at last we are there...its very calm and cool place..coz located in the middle of the forest...hhehe...i can here sound or Faunas and green of floras..also sound of waterfall heather...
wooo...its was really2 make me excited!!...actually extremely excited!..haha..
yarh!..its was so long time when i'm not go to any Waterfall..coz my dad very busy person.,..







so after get there... i go to find another of my friends..coz they was there earlier than me...
after make some hand to my friends prepared the BBQ...so its the time for the climax!... jump into the water!!..hahaha!..









wooo!!...its waas very cold and make me tremors...err~!!...err~~!!
after get dip into the water...and get starving... so its time for crepe something..so..what we have is...we have Bihun Goreng..Mee goreng.. BBQ Chicken..and sosej..also we have watermelon and some salad...woo...
its my firs time to have an program with the surplus food...hehehe
(bebaloi gak bayar 15 ringgit..walaupon tuh dah separuh Harga,,haha)..


then...we was there until 2.30 pm...and get ready for going back home...
after cleaned our BBQ site...we going back to home with tired and Happy..=)..


i'm not going forget bout this ...coz these my first time have an outing with my classmate...hope all of you was happy...and gonna be again like this one!..


more pictures=======> [click here]


thats all for now...k bye and salam!




Friday, 22 June 2012

Tulisan Orang Melayu???.. o.O!


السلام عليكم دان سلام سجهترا

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!..

alhamdulillah syukur azwa panjatkan kepada Allah kerana dgn Limpah dan inayahnya maka dapat jugak azwa update Blog nie...
maklumla...awal2 sem nie banyak kerja nak kene settel...dengan Program Yg beratur nak kene uruskan...hahaha
kadang2 terfikir jugak..kalau la azwa nie boleh di bahagi2 kepada banyak...kan senang...boleh jadi master of multitasking...hehe...merepek je lah kerjenye ye dak...haha

okehh...memandangkan hujung minggu agak lapang so nie la masanya untuk melihat jari2 nie menari di atas keyboard Laptop sambil diiringi lagu2 nashid dari CahayaFM.net...(promote jap...haah)

okeh... kali nie kita nak bercerita tentang Tulisan Melayu yang kian pupus dan dilupakan.
mungkin ada anak2 muda di luar sana akan kata :

"tulisan melayu??...ade ker??.."

"Huh??...Tulisan Melayu??...apakah??..."
tk kurang juga ada yang kata mcm nie...

"what that...Tulisan melayeuw~~..i never hear before.."
(bg geng2 bajet mat salleh la...)

okehh...kita sebenarnya akan bercerita tentang Tulisan Jawi!توليسن جاوي..
okehh...
Orang- orang melayu sebenarnya ada tulisan mereka sendiri iaitu Tulisan Jawi.
iaitu tulisan yang berasaskan huruf Jawi...atau sebenarnya Hija'iyyah...dan di tambah beberapa huruf seperti huruf Nya, Cha, dan Vi....

huruf2 jawi.

kebanyakkan anak muda melayu dan sedikit orang2 dewasa melayu sudah tidak mampu mengaplikasikan tulisan warisan melayu ini...
mereka tidak pandai membaca jawi...mahupun menulis jawi.
jika membaca jawi tidak rety...apalah pula nasib Kitab Al-Quran...

Tulisan Jawi ini telah mula berkembang pada tahun 1300 M...oleh pedagang2 parsi yang mengembangkan Kesusteraan mereka di Tanah Melayu pada masa itu..

batu bersurat jawi...

jadi kita sebagai anak melayu perlu menjaga warisan Kebudayaan kita...dan seterusnya warisan kesenian Islam.. jika bukan kita yang jaga...siapa lagi...takkan nak suruh Chainese and Indian belajar tulis Jawi...mesty la tidak...kerana mereka sendiri ada tulisan bangsa mereka sendiri...Chainese dengan chainese Character dan Pin Yin...manakala India ada tulisan sanskrit mereka...so...orang2 melayu perlu mengambil perhatian akan perkara nie...ini hak kita!..

sekolah agama kerajaan johor.

sekiranya anda berasal dari johor, peratusan Celik Jawi adalah lebih tinggi berbanding negeri2 laen...
kerana Di johor Ada Sekolah Agama Kerajaan Johor, yang di biayai oleh kerajaan Johor sepenuhnya, yang mana semua buku dan kitab serta tulisan pengantarnya adalah Jawi.
at least budak2 johor rety tulis nama sendiri dalam tulisan jawi.dan pandai membaca Tulisan Jawi.

خير ازوا شافق بن مهد سومندي داية=KHAIRUL AZWA SYAFIQ BIN MHD SUMANDI DAYAT

Kenapa Azwa merepek pasal Tulisan JAWI???

azwa menyentuh pasal tulisan jawi kerana azwa mulai sedar...kebanyakkan anak2 muda dan lebih lagi mahasiswa melayu yang bijaksana...bijaksini...bijakmana2...tapi tak pandai tulis Jawi dan baca jawi...even nama mereka sendiri...sedih kan...


jika kita lihat...masih banyak usaha2 kerajaan untuk menjaga tulisan jawi nie...cuma ia tidak berkesan...
antaranya ialah kepala2 surat rasmi yang bertulis jawi, nama2 jalan yang bertulis jawi, dan papan2 iklan bertulis jawi..(hanya di kelantan n terengganu shj.)...
cuma jika kerajaan yg syok sendiri...sedangkan rakyat tak tau baca...rugi lah...
macam melepaskan batuk di tangga sahaja..

papan nama jalan dalam Tulisan Jawi.

oleh itu kerajaan dan pihak tertentu samada GO or NGO...kene besama2 meningkatkan kadar Celik Jawi dalam kalangan masyarakat melayu.
kalau sesetengah Ibu bapa sanggup berbelanja mahal untuk hantar anak ke kelas Bahasa Cina dan Tulisan Cina...kenapa tidak kekelas Bahasa Arab dan tulisan jawi. =)

wahai Anak2 melayu...sedarlah bahawa warisan bangsamu sedang lekang dek hujan dan lapuk dek panas...
sedang karam dalam lipatan silam bangsa kita yang amat agung sekali...azwa nak mention sikit kat sini bahawa..3 bangsa yang hebat didunia ialah 1-Arab..2-Yahudi...dan 3-Melayu... (akan azwa kupas dalam entry mendatang...still in research...)...

 Tulisan Jawi sebenarnya Mencerminkan Identiti kita sebagai anak melayu, bangsa melayu,orang melayu dan seterusnya ISLAM!..

توليسن جاوي سبنرڽ منچرمينكن ايدينتيتي كيت سباڬاي انق ملايو، بڠسا ملايو،اورڠ ملايو دان ستروسڽ اسلام!..

Sekian sahaja entry kali nie yg agak berversi pidato...hahaha...(pidato la sangat.hehe)...
ok for now..assalamualaikum.

Sunday, 17 June 2012

my makteh wedding!..perfectly arranged..


Assalamualaikum and very good day...
hari nie aq akan bercerita mengenai majlis perkahwinan one of my auntie..
taht is Makteh Faeza haili dengan pasangannya iaitu cik Adie...

majlis didadakan pada 2 Jun Lepas...but sekarang baru sempat update...coz gambar yg di tunggu2 lom sampai...
anyway...hari sempat gak...hahah

okehh...azwa akan start cerita dari persiapan majlis hingga majlis resepsi pada 2 jun ek..hehe
segala persiapan telah di buat dan majlis dijangka berjalan dengan gilang gemilangnya pada tarikh yg di tetapkan...segala surat-surat dan kad jemputan telah di edarkan dan jemputan FB dah create..
jumlah hadirin yg dijagka ialah around 700 je...haha..taklah ramai...

-persiapan majlis

aktiviti pasang langsir..

buat bunga telur

balai tamu


latihan pemantapan zapin Gemalam


Majlis kali nie bertema kan konsep ala-ala inggeris...ikot pilihan pengantin la kan...dah die yg nka khawen...so segala bende2 hiasan adalah berwarna purple-pink dan putih...
dari pelamin 1-2-3 hingga lah hiasan balai makan...baju dan segalanya...adalah warna tu..
hahaha

okehhsebagai cucu sulung dalam familiy nie...so azwa bertangungjawab beringan tulang untuk bantu my granny cozz she getting too old to do lot of work like pasang langsir...siapkan hadiah untuk tetamu..so kami adik beradik dengan semangat gotong-royong siapkan semua kerja2 tuh...finally done...


-majlis khatam Quran

then malam sebelom hari resepsi ada plak majlis khatam Al-Quran...standard org2 melayu ar kan...hehe...so azwa amek bahagian bersama makcik2 yg tak dikenali...selamat ade kawan...amri temankan...kalau tak malu je sesorang kat situ..hehehe..thanks Am...
majlis khatam Al-Quran

bacaan Berzanji

marhaban

-majlis pernikahan
so keesokkan harinya...2 jun 2012...hari yang bersejarah dan dinantikan seisi keluarga...majlis pernikahan faeza haili aka makteh...dik cik adie...haha...mereka selamat diijabkabul pada jam 11 pagi lebih kurang...oleh naib Kadi Batu Pahat.
alhamdulillah dengan 2 kali lafaz...selamat lah mereka...=)


antara barang hantaran...


majlis pernikahan..


-majlis resepsi

then kol 2.30 ptg plak..majlis persandingan...
majlis persandingan diikuti dengan persembahan zapin
aktiviti merebut gula2 bagi kanak2 dan foto shoot..

bride and groom in purple 

foto shoot with their friends..

Selamat Pengantin Baru Makteh!!... May Allah Bless Your Marriage till the end ang may live in happiness and prosperity...
  



then...majlis selesai dalam kol 5.00 petang...semua org penat...azwa pon dah penat...so malam tuh azwa kene siap2 sbb nak kene balik UTHM...coz esok ade pendaftaran pelajar diploma baru,,,dan MHS...

so itulah saja majlis Yg sederhana tapi meriah....
everything is ok...with the invitation attendant with the food budget...everything is just perfect!..

next is my uncle bobby wedding...(even he doesn't have girlfriend yet)...bhahaha...

okehh that all for now...k salam.,  

Tuesday, 12 June 2012

MINGGU HALUAN SISWA DIPLOMA 2012/2013 (MHS-UTHM)


Assalamualaikum semua...
Alhamdulillah...awal2 sem nie ade la masa nak update blog yg hebat nie...hahaha
okehh...memandangkan cuti smester azwa habiskan dengan berprogram...okeh...so takde la dan takkan ade la cerita mandi manda di pantai...air terjun dan kawasan yg sama cerita dengannya..
cuti akan di penuhi dengan kesibukkan dan ke-busy-an menguruskan adik2 baru...

okeh..
kali nie aq akan bercerita mengenai MHS..means.. Minggu Haluan Siswa..
ia adalah program orientasi di UTHM yg di sediakan oleh pihak U untuk student baru semua..
ia juga di kenali sebagai MDS di UITM, dan universiti laen ada yg panggil minggu orientasi..suai kenal dan lelain.

logo rasmi....




azwa dengan penuh rasa rajin dan ringan tulang telah menawarkan diri...dan menerima surat tawaran sebagai Pembantu MHS diploma 12/13
dengan muka bangga dan terharu..(mcm lepas menang pilihanraya).. azwa pon terima tugas ini dengan dedikasi dan berkhemah...serta beriltizam meningkatkan kefahaman adek2 tentang UTHM..
(cukuplah ayat2 schema tu ek)..

okeh...azwa terpilih untuk menjadi sebahagian Ppembantu MHS kali nie...di bawah unit Modul dan sambutan.
kira dalam bahasa mudah jadi Fasilitator la...
so...masa pendaftaran tuh memang menguji kesabaran...tapi tahap biasa je la sbb stakat tunjuk arah kat adek2 baru tuh ok je kowt...tak beban sangat...then habis pendaftaran maka tugas sebenar kami pon bermula...

sesi brainstorming!.. kerahan idea dan perbincangan modul.

sesi refreshment dan tepukkan...love these part!..haha

okeh..takde pape sebenarnya.


sepanjang MHS nie mereka di penuhi dengan pelbagai taklimat dari PTJ pentadbiran UTHM..
termasukla satu sesi bersama YB. Dato' Naib Chancellor. memang peningla nak urus protokol bersama dato. NC... huhuhu....apa pown...segalanya azwa anggap ianya sebagai proses pembelajaran..

ucaptama...

atok NC...

pegawai Kanan UTHM


dengan beberapa peristiwa yang sangat bermakna buat fasilitator muda seperti aq nie...so MHS kali nie terbaik la... but tak sampai tahap Awesome!... =)

sesi sebelum LDK...pembahagian kumpulan...kumpulan9!!!...sini2!!!...

on duty!..

pegang kad maetrik banyak tuh!!..

baju program MHS tahun nie...hehe...semat gak..cume cepat kotor..haha


menjadi fasi nie sangat la penat... kita org paling awal bangun pagi....dan orang palink lewat tidur..untuk selesaikan segala masalah dan tugasan harian kita...

tapi azwa suka jadi fasi sebab suke handle LDK dan seronok bercakap depan orang ramai...hehehe...
( sorry...nie bukan gila glamour or gila mic)...rasa mendapat perhatian bila kita bercakap...
hehehe...apapown agak gementar la bila nak start LDK..walaupon dah jadi fesilitator untuk banyak program club dan program Universiti...hehe still nervous..dengan jumlak adik2 LDK yng berbelas orang...perangai sekolah tak hilang lagi...memang menguji kesabaran...
alhamdulillah...segalanya dapat di kawal dan berjaya mencapai objektif Modul.

senyuman pagi...

kanak2 ribena!!




apa pown...adik2 fasilitator azwa memang baik2 belaka...semuanye dengar kata...dan hormat saya sebagai senior..bukan tuh yg saya nak...at least ada rasa hormat terhadap org laen.


bakal student cemerlang nieh!..hahaha



seronok tido time taklimat ek!


MHS klai nie akan menjadi detik berharga buat aq dan kekawan fasi yg laen spt eppul,wan.akiem.daus,jurai.dll...hahaha...dieorang sangat membantu dan berkerjasama...
good job guys!...




semua dan segalanya!


MHS 2012/13 berakhir dengan malam cakna warisan...student lelaki menang dalam persembahan malam tuh...Syabas Kolej Kediaman Tun syed Nasir...utk lelaki.

pesanan akhir dari abg...semoga terus suksess...dan selamat maju jaya...kalau jumpa dalam campus nnty tegur2 la ek...abg bukan nampak org sangat...hehe....dan kalau ade paper2 roger2 je abg...insyaallah dapat bantu nnty...=)
so...good luck and May Allah Always Bless you!.

dalam kesibukkan tuh...sempat gak la...kelab Azwa..Kelab KKDK wat some small ceremony meraikan kejayaan dan memnyambut birthday mereka yg lahir bulan jun...termasuk la azwa...hehehe...
thanks to all KKDKians..for the cake and majlis tuh...hehehe

sambutan hari keputeraan azwa and some of my friends...from others fAsilitator..


kat sini ade satu montaj MHS tuh...ade banyak sebenarnya,,,yg laen pi tengok kat Youtube..ikot link tuh.. ek..=)


okeh...segala gambar2 laen nnty azwa masukkan link...buat masa nie nie je yg ade...=)


that All for MHS 2012/13.... may god always with me... =)
k salam.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...