Sunday, 22 July 2012

Salam Ramadhan Mubarak


Assalamualaikum and salam sejahtera..
alhamdulillah...sedar tak sedar akhirnya kita telah pon sampai ke satu bulan yang sangat dinantikan2 oleh seluruh umat islam termasuk aq...
iaitu Ramadhan el-mubarak!...

ramadhan datang lagi...so puasa kita semua ek!.
memandangkan nie first year azwa berpuasa kat rumah sewa...so bit hard la maybe part berbuka nnty...sbb takde idea sape nak masak segala la kan...
so not to worry....memang nampak gaya tahun ni rajinlah aq berbuka kat masjid UTHM...berbuka beramai2...hahaha,,,( niat laen ialah nak save duit...masjid free..hehe)

kebiasaanya bulan puasa nie, nafsu manusia sebenarnya makin membuak, makin dahsyat, percayalah~..(yg cakap nie pon same....)..
bulan ramadhan nie sepatutnya kita gembira di awalnya....muram di tengahnya dan menangis di akhirnya...but nowdays muslims are different, muram di awalnya, excited ditengahnya, gembira di akhirnya...
kan3....pasal hujungnya ade hari raya,,,,huhuhu...

so ramadhan kali nie bermacam azam dan iltizam yang azwa dah sematkan dan catatkan antaranya...
ramadhan ini try nak khatamkan Al-Quran...
try nak lazimkan Al-Mathurat every morning and evening..
try nak tahan nafsu berbelanja kat baazar..
try istiqomah lakukan ibadat2,,,
and try tingkatkan kualiti ibadah n study...

haa...
banyak sehh!!....tercapai ke tak..wallahua,alam...
insyaallah dicuba gak..haha

so sempena ramadhan El-Mubarak nie azwa ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak dan selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua...

di sini juga azwa mengambil kesempatan dan ruang untuk memohon maaf atas segala khilaf silap dan salah azwa. tiada maknusia yg boleh terlepas dari dosa kecuali Nabi yg bersifat maksum!..
so ampunkan lah kesalahan azwa...semoga AzwA dapat menunaikan ibadah puasa dengat tenang.
azwa juga mendoakan agar anda semua sihat sejahtera, sentiasa dilimpahi sirna rahmat Allah dan sentiasa mendapat keberkatan dari Allah s.w.t.
semoga kita sentiasa di berkati Allah ameennn





Monday, 9 July 2012

toward first class tipp topp program!!..


Assalamualaikum and salam sejahtera....
pada sabtu lepas...sekali lagi azwa telah menguruskan sebuah lagi program anjuran Pusat Pembangunan Dan Pengembangan pelajar UTHM...
program yg diberi nama Toward First Class ni di reka khas untuk student2 dekan or dean list...hahaha
dan program diadakan di Gunung Datuk, Rembau Negeri sembilan, program nie berkonsepkan Outdoor...sama saja denga program Academic Excellence pada minggu lepas...
dan di jalankan oleh orang yang sama juga iaitu abg ayie...


azwa telah di lantik sebagai fasilitator merangkap urusetia merangkap AJK...haha( bukan kes gila kuasa ek..)
so kene uruskan dari mencari penyertaan sampai lah pengagihan borang soal selidik program...hehe...

bertolak dari UTHM pada jumaat pagi...makan masa jugak la nak g Gunung Datuk...setelah beberapa kali tidur dan mimpi...hahah...akhirnya sampai jugak sana..
nampak nyer...sampai2 je dah kene jalan kaki daki gunung nak sampai ke kem tuh...menyesal bawak beg banyak2 plak...bhahaha...




ice breaking..


sampai sana...pasang khemah siap semua..aktiviti bebas...so dak2 nie ape lg...terjun sungai la...haha...
then petang tuh ice breaking dah start... malam plak kita dah main game...
malam tuh kene jalan keluar dari kem dan main Game war....or main perang2...
game nie senang je...ada 2 kumpulan..kene rampas bendera pihak lawan... peluru plak kene buat...peluru tuh adalah campuran air dengan belacan dan pewarna...hahaha...habis je game semua bau belacan belaka...
main war game nie bahaya gak la..sebab main kt tempat gelap dan takde lampu...dalam belukar or ladang getah memalam..sampai ade yg terseliuh tangan sebab berlaga...hahaha...ok la kan...

dan habis tuh semua balik ke khemah dan tido...malangnya malam tuh hujan turun...lebat plak tuh...hahaha...semu bertempiaran lari tido kat dewan,,,haha,,,azwa tak lari...terus je tido dalam khemah...sbb  malas nak g dewan...hehehe...tak hirau pon hujan tuh...

pekan tampin yg permai..

esok plak..suasana pagi yg hening dan basah...berasap mulut semua...sbb sejuk sangat....mcm kat korea dah...hahaha...pagi tuh ade la sikit senaman pagi...sbb dieorang akan bekerja satu hari tanpa henti.
hahaha...setelah mendengar penerangan Task dari bg ayie...mereka semua di lepaskan ke tempat masing2 iaitu 2 kumpulan akan ke pekan Tampin, 3 kumpulan akan ke pekan Rembau, dan satu kumpulan akan ke Kg. Batu. dengan berjalan kaki...amek kaw...hahaha...pandai2 dieorang la nak g sana mcm mana...tuh kene fikir sendiri...yg penting dieorang kene kumpul duit 350 ringgit dan ayam hidup seekor.

rehat2 dulu after kerja....

so azwa di tugaskan memantau mereka yg berada di Tampin. naik kereta la kan...kalau naik kereta pon azwa rasa jauh...lagi la jalan kaki....memang melecet la...hahaha
so semua kumpulan akhirnya sampai ke tempat masing2...dan start menyelesaikan task yg di berikan....
jam 4 petang...semu kumpulan dah kene ade kat rumah tuan hj. mohd Pol di Kg. Batu n9....then siap2 untuk masak ayam yang dah tangkap tuh... after sembelih dn masak lemak cili api...hahaha...malam tuh dieorg makan besar...asam pedas...kerabu mangga...ayam kampung masak lemak cili api...dan laen...wahaha...satu hari dieorg tak makan....conform lapar...sampai licin dieorang kerjekan...hehehe

permulaan pendakian yg advanture..

esok pagi last day kat Gunung Datuk. ekspidisi menawan puncak gunung datuk....pagi2 senaman pagi...then jam 8.30 pagi...start mendaki gunung datuk.. dalam masa 2 jam...menempuh rintangan dan segala bala kat gunung tuh...akhirnya sampai jugak kat puncak....Wow!!!...rasa lega...lupa penat2 tadi...sakit2 kaki segala bagai semua lupa bila tengok scenery dari puncak gunung...





permandangan dari puncak gunung datuk rembau n9..

setelah puas ada kat atas tuh.... so start turun la kan...sbb kol 2 bas dah nak bertolak balik...sampai bawah...kaki dah lebam2 semua...badan dah penat plus sakit2....after bersihkan diri dan makan tengahri...ada majlis penutup yg serba ringkas dan balik ke UTHM....
dalam bas semua senyap je...semua pengsan sebab penat gila2...hahaha...

dapatan dari program nie ialah...kita kene percaya pada diri kita sendiri agar kita boleh menyelesaikan tugasan yg diberikan....jangan pandang sesuatu target sebagai beban,,,sebaliknya wawasan...dan kita kene belajar survival untuk hidup utk masa yg akan datang...sbb kita tak tau apa yg akan belaku pada masa ayg akan datang... dan kita kene sentiasa mencuba nasib dan merebut peluang...cthnya dalam cari kerja di pekan2 ..kene belajar rebut peluang dan melawan rasa segan dan malu.

so segalnya berjalan lancar dan berakhir dengan jayanya!..duit yang di kumpulkan semuanya ialah 1880 ringgit dan di sumbangkan kepada masjid berdekatan kawasan tuh...dan semuanya berpuas hati dengan program kali nie...

more pictures...==========>[TFC more pic]

semoga berjumpa lagi pada program yg akan datang!..so  salam.

Monday, 2 July 2012

Academic Excellence was incredible program!!..


Assalamualaikum dan salam sejahtera...
alhamdulillah....hujung minggu kali ini banyak yang azwa lakukan...
yang lebih menyeronokkan ialah ianya diisi dengan banyak aktiviti yang berfaedah...taklah duduk rumah dan menghadap FB sepanjang masa...dah macam Operator FB plak...hahaha

okehh...hujung minggu kali ini azwa ada uruskan program di bawah fakulti azwa dan pejabat hal ehwal pelajar UTHM... iaitu program Academic Excellence, khas untuk student 2 diploma...
prpgram nie sebenarnya adalah untuk mereka uang mendapat pointer yg kurang memuaskan...tapi tengok2...student dekan pon ade gak ikot...hahaha...




program yang berkonsepkan outdoor activity nie diuruskan oleh consultant luar...tapi die dah selaloo buat program dengan student UTHM...cuma nie kali pertama dengan student diploma...before these only degree student je...
so program di adakan di PDS Apartment Camp di Port Dickson Negeri sembilan.
kawasan tuh tepi laut. selat melaka...memang seronok la duk tepi pantai...tapi takleh mandi la..sbb kawasan tuh paya bakau...=D
but..PDS ade sediakan Swimming pool...haha..sampai keruh kami kerjakan kolam tuh...hehehe


damainya apartment nie...bhahah...




matahari terbenam....huuu


program nie sebenarnya santai2 je...bukanlah program yang tight mcm program kepimpinan...even Kem komanden pon takde...sepenuhnya di uruskan oleh en suhairi..atau abg ayie...die memang seorang yag hebat...( mantan Timbalan Pengarah Biro Tatanegara cawangan P.Pinang).


soo banyak la aktivit2 outdoor yang kita buat di sana...antaranya explorace, food dump, dan aktivit2 yang tak diduga...sbb program nie di bina tanpa tentatif program..dan dijalankan berdasarkan kepala abg ayie je...kalau di kata buat...so buat la...hahaha...kita panggil die tentatif otak seminit.




taklimat awal..




ice breaking session... 




on first day tuh just aktivit bebas dan rileks2 je...yerla..baru sampai la katekan... then malam tuh dah start ice breaking. lepas ice breaking takde lagi aktivit yg di buat...dieorg dilepaskan balik bilik dan tidur...bilik ade aircond semua seronok..hahaha...


esok nye plak...ade activity explorace mencari sesuap nasi, or we called it food dump. caranya ialah setiap pasukan akan pergi ke checkpoint2 untuk mencari barang yang nak di masak....dan CP tuh bukan la dekat...jauh2 gila...dan dugaannyer masyaallah..sangat dahsyat...
antara CP yg paling seksa ialah CP aq...iaitu Mencari fire starter dan pisau. dieorang kene redah lumpur sedalam paras pingang...sampai ade yg menangis dan give up..hehehe
apa pown mereka semua berjaya laluinya...









hehehe...food dump..





antara barang yg dieorang kena cari ialah seekor Itik Hidup,mancis, steel plate, pisau dan lain2...dan mereka kene masak itik tuh sendiri secara kreativiti memasing...sbb kita tak sediakan makan pada hari tu..
memacam dieorg buat..ade yg wat satay, pangang, goreng...hahaha...yg penting masak dan makan...



itik pangang!!...sorry la..aq tak makan itik...

malam tuh plak...ade aktiviti kejutan. peserta di halau dari camp pada jam 11 malam dan cari rumah angkat untuk tumpang tidur, memang gila..sapa nak bagi tumpang tidur kalau datang tetengah malam buta ...org suspek pencuri je la kan...apepown dieorg berjaya dapatkan rumah dengan slamat..pelajar2 lelaki semua kene tidur luar rumah manakala kumpulan pelajar perempuan tidur dalam rumah...hahaha...yg lelaki ade yg tak tidur sbb kene hurung nyamuk.




bersama tuan rumah..




kesokkan paginya kita just buat aktiviti khidmat masyarakat je... dengan syarat mereka kene berkerja di kawasan kampung dengan mengumpulkan duit sebanyak 100 ringgit setiap kumpulan. dalam masa satu jam lebih...haha...ade kumpulan yg berjaya.,,dan ade yg dapat sikit ja..


ape pown semuanya selamat....walaupon semuanya sakit2 badan....standard la pg program Outdoor...hehe


program tuh berjalana dengan penuh kelancaran dan kegemilangannyer....dan rata2 semua berpuas hati dengan program tersebut...
bersyukur azwa....then after program tuh azwa kene plak fikir next program iaitu Toward First class pada sabtu depan...program nie kita wat kat tempat laen plak...
di Gunung Datuk, Rembau Negeri Sembilan.


dapatan dari programn kali nie...segalanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah yg rumit...sikit2 tu ade la...haha...then peserta2 plak semuanya sporting2 belaka dan sentiasa bersemangat even kene tidur rumah orang..
segala suka duka dan pahit manis program semuanya akan menjadi kenangan besar dalam diari aq...


kepada semua yg bersama2 menjayakan program first azwa nie...terima kasih yaw!!...see you in next program...=D


untuk gambar2 lagi...boleh la masuk kat sini...==========>Academic Excellence 2012

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...