Monday, 2 July 2012

Academic Excellence was incredible program!!..


Assalamualaikum dan salam sejahtera...
alhamdulillah....hujung minggu kali ini banyak yang azwa lakukan...
yang lebih menyeronokkan ialah ianya diisi dengan banyak aktiviti yang berfaedah...taklah duduk rumah dan menghadap FB sepanjang masa...dah macam Operator FB plak...hahaha

okehh...hujung minggu kali ini azwa ada uruskan program di bawah fakulti azwa dan pejabat hal ehwal pelajar UTHM... iaitu program Academic Excellence, khas untuk student 2 diploma...
prpgram nie sebenarnya adalah untuk mereka uang mendapat pointer yg kurang memuaskan...tapi tengok2...student dekan pon ade gak ikot...hahaha...




program yang berkonsepkan outdoor activity nie diuruskan oleh consultant luar...tapi die dah selaloo buat program dengan student UTHM...cuma nie kali pertama dengan student diploma...before these only degree student je...
so program di adakan di PDS Apartment Camp di Port Dickson Negeri sembilan.
kawasan tuh tepi laut. selat melaka...memang seronok la duk tepi pantai...tapi takleh mandi la..sbb kawasan tuh paya bakau...=D
but..PDS ade sediakan Swimming pool...haha..sampai keruh kami kerjakan kolam tuh...hehehe


damainya apartment nie...bhahah...




matahari terbenam....huuu


program nie sebenarnya santai2 je...bukanlah program yang tight mcm program kepimpinan...even Kem komanden pon takde...sepenuhnya di uruskan oleh en suhairi..atau abg ayie...die memang seorang yag hebat...( mantan Timbalan Pengarah Biro Tatanegara cawangan P.Pinang).


soo banyak la aktivit2 outdoor yang kita buat di sana...antaranya explorace, food dump, dan aktivit2 yang tak diduga...sbb program nie di bina tanpa tentatif program..dan dijalankan berdasarkan kepala abg ayie je...kalau di kata buat...so buat la...hahaha...kita panggil die tentatif otak seminit.




taklimat awal..




ice breaking session... 




on first day tuh just aktivit bebas dan rileks2 je...yerla..baru sampai la katekan... then malam tuh dah start ice breaking. lepas ice breaking takde lagi aktivit yg di buat...dieorg dilepaskan balik bilik dan tidur...bilik ade aircond semua seronok..hahaha...


esok nye plak...ade activity explorace mencari sesuap nasi, or we called it food dump. caranya ialah setiap pasukan akan pergi ke checkpoint2 untuk mencari barang yang nak di masak....dan CP tuh bukan la dekat...jauh2 gila...dan dugaannyer masyaallah..sangat dahsyat...
antara CP yg paling seksa ialah CP aq...iaitu Mencari fire starter dan pisau. dieorang kene redah lumpur sedalam paras pingang...sampai ade yg menangis dan give up..hehehe
apa pown mereka semua berjaya laluinya...









hehehe...food dump..





antara barang yg dieorang kena cari ialah seekor Itik Hidup,mancis, steel plate, pisau dan lain2...dan mereka kene masak itik tuh sendiri secara kreativiti memasing...sbb kita tak sediakan makan pada hari tu..
memacam dieorg buat..ade yg wat satay, pangang, goreng...hahaha...yg penting masak dan makan...



itik pangang!!...sorry la..aq tak makan itik...

malam tuh plak...ade aktiviti kejutan. peserta di halau dari camp pada jam 11 malam dan cari rumah angkat untuk tumpang tidur, memang gila..sapa nak bagi tumpang tidur kalau datang tetengah malam buta ...org suspek pencuri je la kan...apepown dieorg berjaya dapatkan rumah dengan slamat..pelajar2 lelaki semua kene tidur luar rumah manakala kumpulan pelajar perempuan tidur dalam rumah...hahaha...yg lelaki ade yg tak tidur sbb kene hurung nyamuk.




bersama tuan rumah..




kesokkan paginya kita just buat aktiviti khidmat masyarakat je... dengan syarat mereka kene berkerja di kawasan kampung dengan mengumpulkan duit sebanyak 100 ringgit setiap kumpulan. dalam masa satu jam lebih...haha...ade kumpulan yg berjaya.,,dan ade yg dapat sikit ja..


ape pown semuanya selamat....walaupon semuanya sakit2 badan....standard la pg program Outdoor...hehe


program tuh berjalana dengan penuh kelancaran dan kegemilangannyer....dan rata2 semua berpuas hati dengan program tersebut...
bersyukur azwa....then after program tuh azwa kene plak fikir next program iaitu Toward First class pada sabtu depan...program nie kita wat kat tempat laen plak...
di Gunung Datuk, Rembau Negeri Sembilan.


dapatan dari programn kali nie...segalanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah yg rumit...sikit2 tu ade la...haha...then peserta2 plak semuanya sporting2 belaka dan sentiasa bersemangat even kene tidur rumah orang..
segala suka duka dan pahit manis program semuanya akan menjadi kenangan besar dalam diari aq...


kepada semua yg bersama2 menjayakan program first azwa nie...terima kasih yaw!!...see you in next program...=D


untuk gambar2 lagi...boleh la masuk kat sini...==========>Academic Excellence 2012

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...