Monday, 9 July 2012

toward first class tipp topp program!!..


Assalamualaikum and salam sejahtera....
pada sabtu lepas...sekali lagi azwa telah menguruskan sebuah lagi program anjuran Pusat Pembangunan Dan Pengembangan pelajar UTHM...
program yg diberi nama Toward First Class ni di reka khas untuk student2 dekan or dean list...hahaha
dan program diadakan di Gunung Datuk, Rembau Negeri sembilan, program nie berkonsepkan Outdoor...sama saja denga program Academic Excellence pada minggu lepas...
dan di jalankan oleh orang yang sama juga iaitu abg ayie...


azwa telah di lantik sebagai fasilitator merangkap urusetia merangkap AJK...haha( bukan kes gila kuasa ek..)
so kene uruskan dari mencari penyertaan sampai lah pengagihan borang soal selidik program...hehe...

bertolak dari UTHM pada jumaat pagi...makan masa jugak la nak g Gunung Datuk...setelah beberapa kali tidur dan mimpi...hahah...akhirnya sampai jugak sana..
nampak nyer...sampai2 je dah kene jalan kaki daki gunung nak sampai ke kem tuh...menyesal bawak beg banyak2 plak...bhahaha...




ice breaking..


sampai sana...pasang khemah siap semua..aktiviti bebas...so dak2 nie ape lg...terjun sungai la...haha...
then petang tuh ice breaking dah start... malam plak kita dah main game...
malam tuh kene jalan keluar dari kem dan main Game war....or main perang2...
game nie senang je...ada 2 kumpulan..kene rampas bendera pihak lawan... peluru plak kene buat...peluru tuh adalah campuran air dengan belacan dan pewarna...hahaha...habis je game semua bau belacan belaka...
main war game nie bahaya gak la..sebab main kt tempat gelap dan takde lampu...dalam belukar or ladang getah memalam..sampai ade yg terseliuh tangan sebab berlaga...hahaha...ok la kan...

dan habis tuh semua balik ke khemah dan tido...malangnya malam tuh hujan turun...lebat plak tuh...hahaha...semu bertempiaran lari tido kat dewan,,,haha,,,azwa tak lari...terus je tido dalam khemah...sbb  malas nak g dewan...hehehe...tak hirau pon hujan tuh...

pekan tampin yg permai..

esok plak..suasana pagi yg hening dan basah...berasap mulut semua...sbb sejuk sangat....mcm kat korea dah...hahaha...pagi tuh ade la sikit senaman pagi...sbb dieorang akan bekerja satu hari tanpa henti.
hahaha...setelah mendengar penerangan Task dari bg ayie...mereka semua di lepaskan ke tempat masing2 iaitu 2 kumpulan akan ke pekan Tampin, 3 kumpulan akan ke pekan Rembau, dan satu kumpulan akan ke Kg. Batu. dengan berjalan kaki...amek kaw...hahaha...pandai2 dieorang la nak g sana mcm mana...tuh kene fikir sendiri...yg penting dieorang kene kumpul duit 350 ringgit dan ayam hidup seekor.

rehat2 dulu after kerja....

so azwa di tugaskan memantau mereka yg berada di Tampin. naik kereta la kan...kalau naik kereta pon azwa rasa jauh...lagi la jalan kaki....memang melecet la...hahaha
so semua kumpulan akhirnya sampai ke tempat masing2...dan start menyelesaikan task yg di berikan....
jam 4 petang...semu kumpulan dah kene ade kat rumah tuan hj. mohd Pol di Kg. Batu n9....then siap2 untuk masak ayam yang dah tangkap tuh... after sembelih dn masak lemak cili api...hahaha...malam tuh dieorg makan besar...asam pedas...kerabu mangga...ayam kampung masak lemak cili api...dan laen...wahaha...satu hari dieorg tak makan....conform lapar...sampai licin dieorang kerjekan...hehehe

permulaan pendakian yg advanture..

esok pagi last day kat Gunung Datuk. ekspidisi menawan puncak gunung datuk....pagi2 senaman pagi...then jam 8.30 pagi...start mendaki gunung datuk.. dalam masa 2 jam...menempuh rintangan dan segala bala kat gunung tuh...akhirnya sampai jugak kat puncak....Wow!!!...rasa lega...lupa penat2 tadi...sakit2 kaki segala bagai semua lupa bila tengok scenery dari puncak gunung...





permandangan dari puncak gunung datuk rembau n9..

setelah puas ada kat atas tuh.... so start turun la kan...sbb kol 2 bas dah nak bertolak balik...sampai bawah...kaki dah lebam2 semua...badan dah penat plus sakit2....after bersihkan diri dan makan tengahri...ada majlis penutup yg serba ringkas dan balik ke UTHM....
dalam bas semua senyap je...semua pengsan sebab penat gila2...hahaha...

dapatan dari program nie ialah...kita kene percaya pada diri kita sendiri agar kita boleh menyelesaikan tugasan yg diberikan....jangan pandang sesuatu target sebagai beban,,,sebaliknya wawasan...dan kita kene belajar survival untuk hidup utk masa yg akan datang...sbb kita tak tau apa yg akan belaku pada masa ayg akan datang... dan kita kene sentiasa mencuba nasib dan merebut peluang...cthnya dalam cari kerja di pekan2 ..kene belajar rebut peluang dan melawan rasa segan dan malu.

so segalnya berjalan lancar dan berakhir dengan jayanya!..duit yang di kumpulkan semuanya ialah 1880 ringgit dan di sumbangkan kepada masjid berdekatan kawasan tuh...dan semuanya berpuas hati dengan program kali nie...

more pictures...==========>[TFC more pic]

semoga berjumpa lagi pada program yg akan datang!..so  salam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...