Friday, 17 August 2012

Ramadhan Kali Ini...=')


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!!....

haaa.....setelah sekian lama meniggalkan blog nie berhabuk...(fuhhh!!....fuhhh!.....meniup habuk...=P)...dan terbiar tanpa entry2 ....akhirnya sempat gak...bulan ramadhan kali nie sangat busy dan menguji tahap keimanan dan kesabaran...banyak pahit manis yg di lalui dalam persekitaran ukhuwwah persahabatan dan ramadhan yg barakah...

kali nie azwa nak kongsi la pengalaman azwa berpuasa tahun nie...maklumla...tahun nie pertama kali azwa puasa di rumah sewa...( even rumah sendiri 15 minit je dari rumah sewa...=P)...
berpuasa di rumah sewa sama je ngan puasa orang2 lain..( i guess)...but the different is at sahur....
kalau kat rumah ade mama yg tolong kejut sahur sampai bangun...kalau kat rumah sewa...pandai2 la nak bangun sendiri...sbb takde org kejut...kadangkala azwa tak bangun sahur pon...sedar2 dah subuh,,,tapi tak kesah pon...except kalau hari tuh kene wat Lab Geomatik dan bermain panas di tepi jalan...memang habisla...lemah gila...hahaha...

meriahnya di rumah sewa nie ialah time berbuka...sbb bila ada 9 ahli rumah...so ade 9 jenis juadah...belum yg beli tambah2 or banyak2...memang melambak2 la makanan.....tuh yg syok!...
so bulan puasa nie...pada awal2 nye...azwa banyak berbuka kat masjid Uni....sbb..makan free....hehehe...then start tengah2 tuh dah pandai g baazar...mmg makan kat rumah je...beli la pape yg sempat beli...biasenye kalau kelas balik lewat...mmg tolong tutup baazar....sbb semua dah habis...

ramadhan kali nie azwa banyak kelas malam...so tak sempat nak g tarawih penuh...but i don't mind...coz azwa wat sendiri kat rumah....wat 8 rakaat je la..yg termampu...hehehe....
tadarus plak akhirnya azwa gagal menyelesaikan misi mengkhatamkan Al-Quran ramadhan nie...cuma sampai juzuk 13 jewp....takpe2...sambung je terus...

ramadhan nie gak memang dhasyat....especially bila g baazar...dengan makanan2 yg banyak,dan awek2 yg tak rety tutup aurat...huhu...menambah beban aq jewp...hadoi!...please la...tutup aurat tuh sikit...hormat la sikit bulan ramadhan...dan ade plak...org2 non muslim...selamba makan kat baazar...die wat style pasar malam plak...hahaha....mcm2 ragam manusia...

Puasa2 nie feveret azwa like usual.. nasi ambang!..murtabak, air teh bunga or tembikai..everyday...hahaha....and ade tempat2 yg dah tau rasa...so serang situ je la...tak g kedai lain dah...hahah...kalau penemuan baru plak ialah karipap Gergasi...memang besar gyle...harga satu rm5...mmg berbaloi...hahaha..

bulan puasa nie memang menguji kesabaran dan mendidik jiwa azwa kearah lebih baik...
dan semoga Azwa berjumpa dengan ramadhan tahun hadapan....
esok merupakan hari last puasa...seubhanallah...cepat masa berlalu...

Ya tuhanku....
andai diri aq nie penuh dengan dosa....kaw ampunkanlah,
andai diri ini hitam dalam kegelapan...kaw sinarilah,
andai diri ku penuh dengan cacat cela...kaw sempurnakanlah,
andai diriku di nanty bala bencana...jauhkanlah,
andai kaw sediakan kebaikan buatku...dekatkanlah
andai kaw menyediakan Neraka buatku...padamkanlah,
andai kaw sediakan syurga buatku...sampaikanlah,
andai kaw dengar rinduku kepada Rasulullah....sampaikan salam peluk cium ku kepadanya,
selawat dan salam buat Rasul junjungan serta keluarga dan sahabatnya...
aq hambamu yg hina....-azwa-

sekian sahaja pengalaman azwa ramadhan kali nie....semoga kita bertemu ramadhan akan datang insyaallah....

semoga Allah mengampunkan kita semua dan merahmati kita semua...ameennn..=)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...