Thursday, 27 September 2012

media hiburan dan conspiracy.... O_O



Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Alhamdulillah hari nie syafiq berjaya lagi mengadakan sebuah entry dalam kesibukkan sbg mahasiswa...
okehh...hari nie aq akan bercerita tentang something yg tak boleh nak dipisahkan lagi dengan Hidup Manusia hari nie...iaitu Hiburan...

ok...mcm nie... apa yg aq cuba ketengahkan kali nie ialah...
pasti anda semua sudah dengar tentang Oppa Gangnam style yg menjadi ikutan hangat di dunia skrg nie kan...
dan pasti anda ada terbaca macam2 andaian dan tuduhan terhadap lagu tersebut...



ini lah yg berlaku pada hari nie...
dengan mudah masyarakat menuduh sesuatu perkara...khususnya lagu kepada sesebuah konspirasi dan maksud tersirat yg menghina Agama atau individu.
sebenarnya mereka yg membuat tuduhan tu tak tau pon maksud dan intisari lagu tuh...
disebabkan dia rasa lagu tuh menjengkilkan so die buat tuduhan2 bagi menjatuhkannya.
(*aq bercakap bukan aq bias korea or pape...sbb aq pon tak suka lagu Oppa gangnam style tu..)

dan kalau betul lah lagu tuh betul2 menghina Islam...aq yakin kerajaan pasti akan menghalang bende tuh dari terus tersebar dalam network kita...Mcm movie the Innocent Muslim yg menghina Rasulullah S.A.W.



Movie The Innocent Of Muslim adalah satu movie yg patut di tentang!..sbb ia di hasilkan bukan kerana meraih keuntungan atau pape...tetapi hanyalah untuk menaikkan kemarahan Org Islam dan seterusnya menjadikan Hipotesis mereka yg menyatakan Umat islam ini Pengganas adalah betul...
cuba kita lihat di negara2 timur tenggah...mereka membunuh org amerika sebab movie nie...sedangkan Nabi tidak mengajar semua nie...dan akhirnya...Umat islam akan di cop sebagai Terrorist. 
olehh itu...kita wajib berasa berdukacita dan sedih akan perkara ini...tetapi ada adab dan cara untuk mempertahankan maruah Umat islam dan Rasulullah  s.a.w. bukan dengan bertindak melulu...saidina Umar juga pernah di tegur nabi kerana bertindak kasar kepada org yg menghina nabi...

ada satu kisah di zaman nabi yg mana nabi S.a.w berdakwah dengan penduduk tai'f dan penduduk taif menolak dakwah baginda...mereka bukan sahaja menolak bahkan menghina...mencaci maki baginda...dan membaling batu ke arah baginda S.A.W... sehinggakan ada riwayat mengatakan...kasut baginda S.A.W berkocak bunyi darah yg mengalir terkena balingan batu...Lalu Malaikat Jibrail A.S.turn dan meminta izin nabi untuk menghancurkan penduduk ta'if  dan menimpa 2 buah bukit ke atas perkampungan mereka....
tetapi!!...
Rasulullah S.A.W melarang jibril melakukan sedemikian kerana...Nabi Yakin satu hari nnty akan ada anak2 cucu penduduk tai'f yg menerima dakwah Baginda S.A.W.
ini lah hikmah dan tauladan yg Nabi kita Ajar kepada kita.... Subhanallah.... =') ..
(tahukah anda bahawa nabi pernah berkata yg mana...dakwahnya di Ta'if adalah yg paling sukar dan menguji dalam siri dakwahnya di Makkah....)


ta'if today...

so people please la... dont judge a book by looks its cover..
at least after make some research and preview from correct people...baru la bende tuh di sebarkan dengan nas dan hujah yg kukuh...bukan main serkap jarang je...

dan sekarang nie..bukan sahaja muzik dan filem...bahkan barang2 harian juga di katakan ade Conspiracy Dajjal or well known as Freemason...
hemm...terlalu obses dengan perkara ini...sehingga semua bende yg berbentuk segi tiga akan di katakan sebagai konspiracy freemason...
came on guys....masalah tuh bukan masalah shape or conspiracy...but kekuatan akidah kita melawan semua tuh dari kita sendiri terpengaruh....



soo...kesimpulanya....jangan mudah terpedaya dengan apa yg di keluarkan di internet.... buat la sedikit kajian dan cari nas2 dan dalil2 dahulu....k...
itu sahaja lah utk kali ni...assalamualaikum...


Wednesday, 26 September 2012

PROPEC : Program Selangkah Ke Menara Gading 2012 DUN Panti.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Alhamdulillah...di saat2 minggu2 akhir nie...syafiq banyak kerja nak kena buat...
huhu....memandangkan minggu nie aelah minggu study week...so kene pandai2 la bahagi masa berprogram dan study...hehe

Pada minggu yang lepas telah berlangsungnya Satu program usaha sama JPMM DUN Panti, Kota Tinggi, Johor. dan UTHM 
program yang di beri nama Selangkah Ke Menara Gading itu merupakan program 3 hari 2 malam yang mana ia melibatkan Para Pelajar yang akan menduduki SPM tak lama lagi bersama pihak Fasilitator UTHM yang di wakili oleh kelab kaunseling dan kerjaya KKDK.
program bertujuan memupuk semangat dan tekad para calon SPM agar menanamkan azam untuk menyambung pengajian mereka di peringkat yg lebih di tinggi di UTHM khususnya dan mana2 universiti umumnya, dengan melakukan yang terbaik dalam SPM tak lama lagi.

okehhh...abis dah part formal..then jom kita berborak...hehehe....
okehh memandangkan program nie Under kelolaan KKDK heh...harusla syafiq masuk..hehe...rasa seronokla bila saudara Ketua Fesilitator kata dah terpilih untuk join program nie...hehehe...

program nie simple2 je...tak la macam MHS yang makan berminggu...so agak kurang la stress kerja yg di hadapi...dan mereka2 yg jadi peserta pon semua baik2 belaka dan mudah diurus semuanya...Alhamdulillah..

program nie sebenarnya memuatkan banyak slot2 yang baik utk dak2 SPM...ade teknik menjawab...ade LDK...ade riadah....Tour Campus...haaa....mcm la ade...hehehe
but objektifnya masih satu iaitu memberikan mereka satu suntikan untuk menyambung pelajaran ke University..

syafiq di tugaskan di bawah Unit Protocol so tak banyak la kerja pada hari pertama...sbb focus protocol hanya majlis penutupan rasmi je...yg laen jadi fesilitator biase...hehe
LDK plak alhamdulillah berjalan lancar dan semua adik2 fesi syafiq adalah sangat spotting dan sangat focus dengan syafiq...emm...bagus2....semoga dieorg beroleh kejayaan..amenn'

dan segalanya berjalan lancar...walaupon pada hari pertama agak stuck dengan masa...tapi segalanya dah normal dengan bantuan Uncle Hamsan...hehe...thanks uncle..
hari2 berikutnya ok2 je...termasukla tour campus yg sangat memenatkan mereka...hahaha....abis semua bangunan Part A uthm syafiq bawak mereka tunjuk...sampai la Dataran Siswazah UTHM...dah katenye dierog sebok sangat nak tengok n ambil gambar kat Replica Kapal terbang UTHM...hehe....so bawak je la...( nah kaw...ambik kaw....pancit semua time tengah2 hari..hehe)
dan mcm biase...every program ngan KKD must be Goyang duyu!!...hahaha...boleh hilang stress...hehe

majlis penutupan plak pergh!!...memang ketaq tangan nie...hehe...yer la these my first time to handle on protocol part...so its bit nervous especially time nak usher VIP...huh!!!...mcm hilang arah je kan...hehee...but everything is under control... =) and the closing ceremony occur with successful.

sebelom balik sempat la bergambar dengan adik2 fesilitator semua...(even ade yg hilang hehehe)...then bergambar kenangan...dan syafiq sempat menyampaikan Amanat terkahir sebelum mereka bertolak chow dari UTHM..hehe...(tetiba jadi sebak..sbb mereka tersangat lah baik...dah start sayang kat dieorg..='(....)
then after get some sharing for me!...so its time to Bon Voyage ...huhhuh...(*suddenly sayonara song played..) hehehe...

Kepada Adik2 Fesilitator abg syafiq khususnya dan semua sekali umumnya....
Buat yang terbaik Untuk SPM nie...ingat harapan Parents kepada awak2 semua..dan jangan sesekali menderhaka kepada Guru2 dan Ibu Bapa...sebab derhaka adalah kunci kegagalan.
Semoga Allah mempertemukan semula Kita satu hari nanty dalam laen program or dalam pendaftaran diploma atau degree...ehehe...insyaalah...

dan Kalau abg syafiq ade buat salah silap...harap maafkan la ye...terkasar bahasa...tersalah tutur bicara...Please forgive me...=)

okehh...May God Bless All oF yOU!.. =D

*here i got some program Montaj....can download it from Youtube..






Sunday, 16 September 2012

Rumah Malaysia gaya baru...serius Ohsemm!!..


Assalamualaikum and very good day everyone,

owrite, today i'm back with my civil engineering world post.
and here we are...after soooooooooo long period  which im not writing on civil engineering and architecture.

as i'm the one who loves to see the exotic house and rare type...so here come to damansara Malaysia,
the new design and new type of house in Malayisa,

located in Country Height, Damansara Malaysia,.the house has been design by Mr. Look Boon Gee, Ng Sor Hiang, Looi Chee Kin from y’ SHIN Architect...
the house has been design as the new type and have some new generation house,
with the lovely scenery and the environment. its just like luxury home for Malaysia,  




for futhur information can go here.-----------> [click]

thats all for now... salam...
credit  from Blog Serius.

Sunday, 9 September 2012

MHS degree... done!..


Assalamualaikum and salam sejahtera to alllll of you!... 
owrite!!..
today is the glorious day...when the MHS or minggu haluan siswa UTHM untuk degree dah selesai...
rasa macam seekor gajah yg besar baru je di lepaskan dari belakang bahu nie...( cewah..hiperbola habis ayat nie..)..hehehe
memandangkan azwa student diploma...then segalanya agak menjadi serba tak kena...
first kene tipu pasal identiti...
nie perkara yg sangat susah sbb azwa tak suka menipu.. ( =P ) dan tersangat jujur orang nye... ( jujur or naive) ...hahaha
most of them yg tanya umur...azwa cakap umur 23 then degree tahun 3....LOL.. actually dieorg tengok muka azwa pon tau,,,muka muda lg..( even ade yg percaya,,,bhahaha)..

yg kedua...memandangkan azwa student diploma...so tak sepanjang masa ade kat MHS.. its mean..sometime kene skip then kene pegi kelas....coz kelas lebih penting...
but segalanya lancar...even rasa 2 kali beban,,,hehe...

MHS degree kali nie dalam sejarah tanpa LDK or latihan dalam kumpulan...
azwa tak tau la kenapa...but maube the time was too tight and they have a lot of briefing ...
so LDK terpaksa di batalkan... emm takpelah...

dan MHS kali nie tersangat lah ohsemm!...kerana dijalankan di dewan baru UTHM...dan di hadiri oleh 2 menteri...iaitu DS Hishammudin dan D khalid Nordin Menteri pengajian tinggi...

MHS degree nie agak laen sikit la dari diploma...coz utk degree mereka akan di asingkan mengikut fakulti dan kursus engineering n non engineering...
so taklah berlonggok 2300 orang...pening meyh...

dan apabila selesai segalanya... maka selesailah amanah Universiti Kepada azwa..


dan kepada junior2 sekalian....Selamat maju jaya dan All the best!!.. 

dan kepada semua pembantu2 MHS yg laen...saya Khairul Azwa Syafiq memohon maaf sekiranya saya da melakukan apa2 kesalah dan kekurangan dalam melakukan tugas selama MHS lalu...saya memohon maaf secara terbuka dan insyaallah akan ada penambahbaikkan kelak.....

* sorry...these time no pitcures available...coz too busy..and dont have time to take pictures.. =) 

Ssekian je dulu utk masa sekarang...Assalamualaikum..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...