Thursday, 29 November 2012

preparation to the death day!

 Assalamualaikum and salam sejahtera,

Alhamdulillah... With the god mercy, i'm still alive till today...
and i'm still can have my usual daily life..
thanks for the Allah..

okehh... today syafiq gonna talk and discuss also give my opinion bout our day in the promised.
our due date... our death day.


death is one of the day which very important in our life. that why everybody especially Muslims are always be remind to make the preparation bout their supply to face the moment which that time no one would can help you, even you wife...your son... and your family. all of them only can wait and see you in pathetic face and crying.

its the time when you would see what has been hide from you before these, its called Hijab. that time you can see the one that you loves more, you would see Malaikat and the syaitan. also some riwayat says that you also can see where the place when you death (heaven or the hell)


i'm not intend to give all of you free sermon but lets we think it together, 

is that all of us are ready to face it, to see the God which create us from the beginning.
is it our day of regret, even everything is no more longer.

and can you imagine the first night inside the grave... hhuhuuuh... if syafiq imagine these thing... absolutely i'm gonna faint ... seriously... coz i'm very scared of it..

the others part is... it it possible for us to answer all the Mungkar and Nangkir Question??... believe me... the azab kubur is right!..  and its has been describe on Hadith Rasulullah s.a.w... 

so lets we make the preparation start from now,
first try to find our companion when we there, thats is Al-Quran... try to be nice with it...
second... make a lot's of charity...
next make a lot of knowledge which the others would get the benefits from it,
last...  teach our son to always pray for us... coz
only 3 things which gonna we have when we dead..is charity, knowledge that give benefits to others, and the prayer from the soleh son.. like the prophet Muhammad said:
\
Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)

hope with these little post would make a big change and make a lot of benefit to others people.

thats All for now... Assalamualaikum.

Thursday, 22 November 2012

Istimewa : Hari Keputeraan Sultan Johor 2012.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah hari nie cuti... hahaha...
Cuti sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor Ke-54...


dan dari pada syafiq duk rumah saja2.... baik juga ikot rombongan Universiti ke majlis Jamuan Teh pada khamis petang...( pergi sebab makan free..... XD )

Majlis diadakan di Padang stadium Bandar Diraja Muar, so dekat je la ngan BP...
Majlis Yang di Hadiri oleh Tuanku Sultan ibrahim dan Raja Zarith sofiah dan semua kerabat diraja Johor dan orang2 Kenamaan negeri dan mayarakat sekitar Bandar Muar nie sangat meriah.
dengan makanan yang pelbagai jenis yg di sponsor oleh semua syarikat2 besar kat johor n malaysia.
lebih 30 buah gerai dan hampir 20 biji kek birthday sebesar kertas mahjung di sediakan oleh hotel2 ternama...
semuanya Untuk Rakyat makan dan rasa...
memang puas hati la makan... dari makanan tradisi orag johor mcm lontong...otak2... kuih2... sampai la KFC dan Pizza hut free...
memang rugi sapa tak datang...hahaha...(kalau datang pon belum tentu dapat... org ramai)

buah buahan...

my fevret one... otak-otak...

nie fevret gak... tapi tak kesampaian... huhuu...=(


majlis yang di serikan lagi dengan persembahan dari pancaragam Askar timbalan Setia Negeri or JMF dan pancaragam Polis Di-Raja Malaysia...dan persembahan tarian tradisional dari Yayasan Warisan Johor.

persembahan pancaragam PDRM... Oppa gangnam style... LOL..XD

persembahan artis... ROY... yg nyanyi lagu satu malaysia tuh.,. haaa...

sangat seronok bagi syafiq utk join majlis mcm nie adalah untuk melihat gelagat manusia.,...( hobi saya... lihat pattern manusia...)..
dalam majlis yg serba mewah ngan makanan dan sebagainya apa yang syafiq dapat lihat sikap orang kita iaitu org Malaysia ialah pengotor... apa yg syafiq dapat lihat ialah mereka akan makan dan tak buang sampah dalam tong sampah...then tinggal je atas kerusi atau meja... pastu pergi duduk tempat lain dan buat bende yg sama...kesannya org lain nak duduk dah susah...=( 

other than that.... ade juga manusia yang ada penyakit TAMAK!..
nampak makanan banyak terus nak ambil banyak2... siap tapaw dalam pelastik...sedangkan org ramai masih beratur panjang tunggu turn... apakah??... dan kebanyakkan yg buat bende nie adalah makcik2...( tunjuk contoh elok sikitla kat anak2....).. kesannya org laen tak dapat nak rasa makanan tu...
bende tu kalau makan kat situ pon dah cukup... tak perlu la bawak balik sampai ber beg2... APTB...
 dan ade plak yang kaki membazir... ambil banyak2,... ikot nafsu... bila makan sikit tak sedap... buang dan tinggal je atas meja....( yg nie wajib hukum sula...).kesannay majlis jadi kotor dan tak selesa..

apa pon majlis berlangsung penuh gilang2 gemilang... dan akan berterusan hingga hari Ahad 26hb 11 2012. dengan istiadat pemahsyuran Muar sebagai Bandar Di Raja.

snap2 dalam majlis...
ketibaan Tunku Mahkota Johor.

ketibaan Tunku Temenggung Johor.

Ketibaan Tuanku Sultan Johor dan Raja Zarith Sofiah..mereka sangat ramah dan spotting.

TMJ beramah mesra dengan rakyat... XD

Bendera Peribadi DYMM Sultan Johor.

abang besar bandar Muar nie... haha.. Hafiz Othman.. thanks dude coz sanggup turun teman aq kat Muo... haha... 

harley Davidson Johore Royal Police Escort ..

trying to snap picture of Tunku Aminah... but... damn failed... she was so gorgeous and beautiful!.. >_<

picture of Tunku Abdul Jalil... one of the sultan son.. sangat macho... ( top 5 jejaka idaman Malaysia)

tu je lah serba sedikit perkongsian syafiq pasal majlis nie...

Ucapan kepada DYMM Tuanku Sultan Johor :

Merafak Sembah kebawah Duli Tuanku Sultan Johor
atas Hari Keputeraan ke-54
Semoga Panjang Umur dan Sihat sentiasa dan dapat memerintah Negeri Johor dengan Adil dan Saksama
Allah Peliharakan Sultan
Kepada Allah Berserah

Assalamualaikum... =D









Monday, 19 November 2012

Rangkuman Cuti semester...


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah... sedar tak sedar.... kini cuti semester syafiq dah pon tamat dan tibalah masanya untuk berhadapan dengan semester baru hari nie... =D 
harap sahabat dan kawan2 semua sihat wal'afiat lah ek!..

okehh...syafiq pon taktau nak mula cemana...sbb terlalu banyak aktiviti yang syafiq lakukan sepanjang cuti nie... tak tau nak mula kat mana... okehh... we follow the flow la ek!.

minggu pertama cuti syafiq di habiskan masa di Perlis... sbb memang dah planned nak pergi perlis utk jenguk nenda dan pakcik2 kat sana... Alhamdulillah tercapai... menghabiskan masa lebih kurang 12 jam dalam bas.. mmg penat gila.. but lepas sampai sana hilang terus rasa penat..

kat perlis tu mmg banyak la yang syafiq buat kat sana... antaranya melawat Universiti Utara Malaysia UUM.. memang Awesome la uum tapi... macam tak minat la nak kerja or study sana... hehe.. selain tu adagak syafiq pergi Langkawi.. balik hari je... pergi naik cable car.. makan kat tepi pantai.. lepak2 kat tepi laut... mmg seronok la.. apepon sempatla syafiq beli chocolate sebagai buah tangan... aktiviti laen kat perlis cuma jalan2 round2 perlis ja lah.. lepak2 kat tepi laut jeti kuala perlis dengan kawan syafiq... ariff zahri #acik .. then pergi la buat memacam kat sana... senang cakap semua aktiviti wajib kat perlis syafiq dah laksanankan... termasuklah mandi air terjun...tuh mmg wajib la buat kat sana... hehe..
apepon thanks la kepada nenda syafiq sebab wat BBQ special utk syafiq.. kepada my uncle sbb sponsor pergi langkawi and makan-makan, then kepada ariff zahri and family sbb bawak jalan2 kat kola and jemput datang makan laksa kat rumah... haha... =D






            



























*klik pada gambar untuk melihat gambar bersaiz besar
.............................................................................................................................................

habis cerita kat perlis, balik la ke johor negeri tercinta nie...
macam biaselah... kalau cuti syafiq memang takleh duk diam kat rumah... rasa macam org gila kalau duk rumah je... so macam2 la aktiviti yg syafiq join kat Universiti...
memandangkan UTHM akan mengadakan Majlis Konvokesyen Ke-12, so syafiq pon join la memacam aktiviti masa majlis nie berlangsung.
ade 3 event yang syafiq kene bagi komitmen dan ketiga-tiganya dalam waktu yang sama...=O
rasa nak kene belah tiga bahagian pon boleh... haa... penat memang tak terkata...
pertama ialah jadi pemain muzik Gamelan untuk istiadat Konvokesyen... emm rasa excited and bangga dapat main muzik iringan untuk graduation senior2 plus ade TMJ plak.. waa.. bertambah la excitednye.. =D 

dalam masa yang sama... syafiq gak jadi crew untuk Pertandingan Mewarna kanak2 untuk pesta konvokesyen dan Karnival kerjaya Jobs Malaysia. sebagai bendahari... duit beribu2 dalam tangan dan segala kertas resit dan cash bil dalam tangan... memang berserabot kepala otak... 

dalam kesibukkan tu,.. sempat gakla luang masa ngan sahabat baik syafiq... haha... saper lagi kalau bukan Fadir... lepaking dengan die kat pesta konvo... and makan kat kedai super mahal gila.. (teh o ngan teh o ais = RM 4.00 ...o.O )
tapi ape pon enjoy la gak... haha... 
pertandingan mewarna memang sangat menggalakkan dan sangat berjaya walaupon hujan...( ade plak mak ayah yg memberontak sbb penyertaan penuh...anak die rilex je.. adoi....)
selepas segalanya selesai... diadakan la majlis Malam Aprisiasi bagi meraikan semua crew2 yg telah bertungkus lumus menjayakan program2 tadi...majlis di adakan di MK cafe n bistro ini sangat meriah walaupon tak ramai yang dapat hadir..


..................................................................................................................................................

cuti yang selebihnya syafiq hanyalah duk rumah dan habiskan masa dengan adik-adik dan keluarga...then adela buat aktiviti sikit2 kat kampung... well dah duk kampung kene wat cara orang kampung rite... hehe
apa pon cuti sem kali nie syafiq dapat manfaatkan sepenuhnya... Alhamdulillah... 
cuma beberapa perkara yang agak terkilan la mcm tak dapat jumpa sahabat2 baik syafiq like Qutaibah... even die cuti... same goes to Asreen... selamat ade fadir... tu pon kejap je... tak sempat nak belanja die makan.. haha... takpe la guys... nextime we will have much or time..

hope cuti2 yang akan datang syafiq dapat penuhkan dengan banyak lagi aktiviti bermanfaat... =D

 rasanya tu je lah dulu kisah atau perkongsian syafiq buat masa nie... nnty syafiq tulis lagi ek!.. 
k Assalamualaikum.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...