Thursday, 14 March 2013

anda memang awesome extream!..


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
salam study week... salam fianl projek... salam akhir2 semester.. salam final...
haa... banyak salam tu... jawab ye..

Alhamdulillah bersyukur syafiq kepada Allah s.w.t kerana dengan kurnia-Nya masih hidup kita hari ini...
selawat dan salam buat Rasulullah S.A.W dan kepada para Ahlul Bait serta sekalian sahabat.
semoga Allah merahmati kita dan kepada semua ummat islam di mana sahaja. insyaallah..

****************************************************************

Hari nie syafiq nak bg post special sikit lah... sebab dah lama nak post nie.. tapi rasa-rasa kiranya sekarang baru sesuai waktunya.
kali nie nak post pasal geng housemate syafiq... =D
post nie di buat memandangkan mereka dan nak habis diploma dah... tinggal beberapa hari je lagi... (sedih siot!!..) so post nie untuk yg dah nak berambus je lah... yg belum... takde la dalam nie... hehehe
so these post i dedicated to all my lovely and awesome housemate... samada sama bilik mahupun org bilik sebelah...hahaha...

yang pertama ialah Muhammad Faizan Alias
or kitaorg panggil dia pejan... datang dari terengganu... only one terengganese  people in our house.. hah!.
pejan nie bagi syafiq dia ni agak blur2..la.. rileks je... kadang2 rileks sangat...sampai orang laen pening... -_-
dia nie lebih krang mcm otai dak2 terengganu la kat UTHM nie... tak caya... tanya je dak2 terengganu siapakah faizan alias... konform kenal... hahaha..
syafiq harap pejan dapat capai cita2 nya untuk kerja lepas diploma nie... God Bless you bro!.



le' second one is Raja Muhammad Aiman bin Raja Ibrahim.
or we called Aiman... haha... nape nama dia ada Raja ek??...
menurut mitos.. dia ade kaitan ngn raja Kiram.. dan pengganas sulu... muahahaha.. ^_^ joking...
da kenal2 memang nama dia ada raja... bio je la.. haha...
aiman nie kalau takde kat rumah... memang sunyi rumah tu... dan dia nie suka balik rumah dia kat KL... homesick mungkin... anak mama dia nie.. =P aiman nie orang nye berjiwa bunga2 kembang setaman sikit... suka baca novel2 cinta yg pelik dan tebal2... yg orang laen tak baca... mesty dia baca... haha..
dia nie pon perangai boleh tahan gak... kadang2 cm mintak lempang... haha..
tapi dia baik!.. rajin...!.. muka cm korea... hahaha.. (bajet...)
hope for Aiman... lepas dip nie sambung degree... jangan gedik nak kerja, get your degree is better than get married.. lol..



third one is Muhammad Fahmi Bin salleh....
we called him.. kecik...fahmi... si kecil... yang latest kita panggil dia si kejam. hahaha...
dia nie baik orangnya.. cuma kasaq... dia kat rumah tu da mcm mak kepada syafiq... hahaha... -_-
sbb dia kuat touching.. and rajin kemas rumah... basuh pinggan... kalau rumah sepah2 dia yg bising2.. membebel.. mcm mak-mak kat rumah... mcm tu la fahmi.. haha..
dia nie jiwa kapak.. metal...stone... tapi suka dengar lagu2 jiwang.. puisi... dan baca buku2 yg rare... (buku penulisan sastera yg genre dia kasar)
kecik nie bagus orang nya... star hoki UTHM... peramah.. responsible, suka jaga perasaan orang... suka jaga haty kawan... walaupon hati sendiri terabai...
hope... kaw dapat capai cita2 kaw nak g Abu dhabi tu.. dengan kapal terbang kaw.. and you are awesome guy!. sayang kaw kuat2!!... hahah



the forth is.. last but not least. is Yashriq Hafeez Yusri.
hahaha... yg nie laen sikit... dia nie kira macam abang syafiq la kat rumah nie... got problem die la tempat mengadu..selalu teman pi makan... dan sebagainya...
firstly secara jujurnya syafiq taknak satu bilik ngn dia nie.. haha... sebab sebelum nie aq memang tak puas hati ngn dia nie... suka cari pasal masa kat kolej dulu..
last2 satu bilik... pergh!!.. tak berkenan betul!.. hahaha..
last2 ok la dapat terima hakikat... hahaha..
now jadi geng baik plak ...sahabat baik..kawan baik... hahahaha
betullah kata orang.. tak kenal maka tak cinta..(sumpah aq bukan gay... hahaha)
yash nie pelik sikit... dia dengan dunia dia je.. hahah.. biar je lah.. asalkan kaw bahagia then asalkan aq ade part dalam hari2 kaw.. muahaha.. (adik kaw kan..=P.)
dia nie baik.. hijrah.. handsome..kacak...macho... tough...lagi ape ek.. (cari idea nak bodek..) aq ikhlas puji nie... hakikat.. =)
harapan aq... semoga yash bahagia la selamanya.. dan sambung la degree kat UTHM.. mohon sangat2... =')
sayang kaw kuat2 ketad!... hahaha.. =D

mereka lah 4 orang yang akan meninggalkan rumah sewa yang paling awesome di seluruh IPT di malaysia... mereka lah roomate dan housemate yang paling gila awesome yang pernah aq jumpa dalam seumur hidup aq.
mereka lah teman suka duka sakit perit jerih selama setahun kami serumah... makan sama..hidup sama..
walau kadangkala ada terasa...tersentuh...terguris.. tersentap....
tapi tu menguatkan lagi bond ikatan silaturrahim antara kita... 
so baki 2 minggu kita bersama nie...aq akan manfaat kan sepenuhnya dengan korang.. =D

All of you are greatest friends ever guys!!

guys... kalau selama kita berkenalan ..aq ada buat salah dan silap.. harap korang maafkan aq... aq hanya insan kerdil biasa yang masih belajar erti pengorbanan dan persahabatan, 
jika ada kala aq mengguris perasaan korang... aq minta maaf juga... bukan niat aq nak buat mcm tu,, aq manusia yang sering buat silap..
segala makan minum aq mintak halalkan geng..
gurau senda kita semua tetap terpahat dalam benak fikiran aq sampai hari aq mati esok.
aq takkan lupa korang sebaik jasa korang pada aq....
aq  harap korang jangan kesal dan menyesal kawan dengan aq...lebih lagi di hadapan Allah di mahsyar nanty.
kalau ada silap di tegur bukan didiamkan dan ditertawakan.
harap nota sedikit boleh bagi impact kepada korang.
semoga Allah merahmati korang semua sampai bila2
aq hanya mampu doakan yang terbaik untuk korang.


 lagu nie khas untuk korang berempat... dengar bait lagu tu betul2.
(nie lagu feveret aq..) 

banyak lagi sebenarnya nak ditulis.. tapi.....cukuplah aq mencarut..sekian .. salam.


Wednesday, 13 March 2013

hidup ini indah tapi sukar...


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
alhamdulillah...syukur Syafiq kepada Allah dengan limpah kurnianya masih hidup kita pada hari ini,
selawat dan salam buat Kekasihku Rasulullah S.A.W...para sahabat dan keluarganya.
semoga kita muslimin dan muslimat berada dalam rahmat Allah dan pelindungannya insyaallah.

Alhamdulillah.... Alhamdulillah.... Alhamdulillah...
syukur dan puji setinggi-tingginya kepada Allah... kerana masih hidup...
hari nie post syafiq agak emotional sikit la ek!... ikot mood la... (*suka aq la... blog aq... Muahahaha!!..)
kawan-kawan.. sahabat.. hadirin sekalian.. mesty korang fahamkan dengan maksud tajuk post nie...
hidup ini indah... tapi sukar...

kita mesty nak ada kawan dan teman....
mesty dalam kalangan mereka ada yang kita paling percaya dan paling sayang...
yang kita sebut sahabat.
cuba bayangkan kalau org yang kita percaya dan sayang tu betray on us... memusnahkan kepercayaan kita... kecewakan kepercayaan kita.. mesty sedih tahap down gila2 kan...
(acctually that i'm feel rite now)



orang selalu cakap... kawan senang..suka mudah nak cari... kawan menangis dan sedih..susah nak cari...
tapi syafiq dengan tekad dan iltizam nak hakis benda nie... nak buang frasa ni...
biar susah senang kita ada kawan... 
tapi... kalau kita ja usaha... orang lain tak memang tak menjadi...

kadang-kadang aq rindu haruman cinta sahabat seperti harumnya cinta Abu Bakar...umar...usman,, ali kepada Muhammad... cerita persahabatan agung mereka... 

tapi aq bukanlah nak cari sahabat sesempurna mereka... cukup someone yg boleh bagi sikit masa dan telinga untuk sahabat dia... ini awesome... but i didn't find it here.
 aq nie bukannya ramai kawan... apatahlagi sahabat..jauh sekali... tapi kalau yang ada pon tak hirau... apa nak jadi...

kadang2 .. mengabaikan tu sakit hati..
ambil tahu tu sakit hati...
tanya khabar tu buat sakit hati..
mintak senyum pun boleh jadi sakit hati...
makan boleh jadi sakit hati...
tak makan pon boleh jadi sakit hati...
buat jadi sakit hati...
tak buat jugak jadi sakit hati..
kita manusia.. takkan boleh puaskan semua orang.

aq buntu wei!... tak tau nak buat apa..
apa yang sesuai dengan aq sekarang nie.

di telan mati emak.. di luah mati bapak...
yang bergaduh korang.. yang tersepit aq...

mungkin aq nie ganggu hidup kaw... kacau kaw,,, suka tanya soalan yang pelik2 kat kaw...aq tak pernah faham perasaan kaw... cerita kaw... tak pernah percaya kat kaw...
aq mintak maaf... aq hanya manusia biasa yang cuba berkenalan dan berkawan.
mungkin cara aq silap.. yerla... orang tak pernah ada kawan .cm nie la..
biar aq simpan semua sejarah hitam aq.. dan benda nie dalam benak perut aq.. sikit sahaja aq kongsi ngn korang..

k lah... aq nak g mengadu dulu... k bye.. salam.


Sunday, 10 March 2013

first year life...


Assalamualaikum dan salam semua!..
Alhamdulillah dapat gak syafiq update blog yg terbiar sekian lama nie... nie semua gara-gara kesibukkan yang melampau-lampau... hahaha

mingg depan dah study week untuk student2 diploma UTHM... hemm...rasa mcm sekejap je da nak final,  habis Final, bermulalah hidup sebagai seorang student yang Berlatihan Industri... Insyaallah... now.. the problem is... syafiq still belum dapat mana-mana tempat LI, risau kowt fikir benda nie... kalau plan A takleh.. no worries.. plan B is already setup!.
haa... belakangan nie macam2 la aktiviti yg di buat... mostly for kelab KKDK la.. tapi kebanyakkan program di tangguh, so terselamat la. dan paling syok ialah lepak-ing bestsahabat syafiq la...  first sapa lagi... fadir la..before he went back to UITM perak... so we got chance to lepak sama... kali nie memang awesome la.. g makan steamboat..




makan steamboat kat polkadot di pura kencana BP... haha.. naik pecah perut g makan dorang... hahaha
apepon thanks to fadir coz sudi lepak2 ngn aq... hahaha... event g makan steamboat kena paksa... muahaha*


hari nie fadir masak untuk aq..  hahaha

next is must be Qutaibah abdul aziz... hahaha... kalau dia cuti n tak jumpa syafiq mmg takleh,.. nnty kene tulah.. =P hahaha
these time nampak gaya qutai beringan tulang nak datang UTHM yang permai nie.. hahaha... so senang la kerja kita,takyah g jauh2... hehehe.. alhamdulillah,banyak yg di bincangkan dan di bualkan, sama2 mendoakan dan berkongsi ilmu.. haha
nampaknya syafiq langkah kanan,sebab dia berdegil nak berlanja....
org berlanja apa lagi... sapu je la... dapat la makan nasi Arab free... (tak habiskan pon.. kenyang gyle...) 



awal2 tahun nie jugak... my lovely maksu... cik nina narisa melangsungkan majlis pertunangannye dengan pakwe dia... izzi... hahaha... maksu aq da nak kawen dah... -_- hehehe.. unbelievable... coz she just like a happy kids... LOL... haha

but seriously.. dia dah tunang... haha..



nie je yang sempat snap... yg laen kat dalam camera.. tak mintak lagi... =D

walaupon busy dengan aktiviti2 yang merepek2 mcm kat atas nie... pelajaran tak dilupakan.. haa..weekend semalam baru je lepas ambil MUET for paper Listening,reading n writing... fuhh... goreng je la..
assignment juga tidak kurang hebatnya... lecturer yang memberi assignment sangat berhati perut.. fuhh.. projek melambak2.. assignment... quiz, test,..PBL.. CQI.. tutorial.. presentation... memang kene hadapi semua nie... student life la katekan.. *konon.. -_- 

paling awesome ialah projek untuk subjek Kejuruteraan Jalanraya.. haha... disebabkan malas nak buat slide segala bagai, so the alternatifnye ialah present terus di tepi jalan.. jadikan jalan raya yang bermasalah tu sebagai slide presentation.. awesome kan.. hahaha.. tebal muka cakap mcm wartawan kat tepi jalan... 
abis tu.. pusing2 la bandar batu pahat cari jalan yg rosak plak,.. nie yg kitaorg jumpa di Jalan Tongkang pecah BP..




nie nama dia pengelupasan jalan, sebab berlaku ialah kerja2 turapan jalan yang tidak sempurna, kekurangan bahan pengikat ketika kerja penurapan dan komposisi asphalt yang tidak menepati piawai JKR.
hahaha... kan tak pasal belajar highway kat sini... =P

so secara rangkumannya... first year of 2013 nie penuh dengan aktiviti... mengalahkan ahli2 politik yg busy berkempen sekarang nie... maklum la dah nak PRU la kan... haha... suka aty korang la.. jangan kacau aq suda..

sebelum mengakhiri post kali nie... mari kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada anggota keselamatan yang terbunuh dalam kes Pencerobohan Tentera diraja Sulu... tentera sultan tiram busuk.. =) ke atas negeri sabah, Malaysia.
semoga mereka di tempatkan bersama para syuhada dan solihin..isnyaallah..
tabik wira negara!!.. =|
video nie khas untuk wira2 negara yang terkorban (Last Post)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...