Wednesday, 11 September 2013

colorful of MHS degree UTHM 13/14.... ^_^

Assalamualaikum dan salam semua!...

alhamdulillah... setelah sekian lama tak update blog nie.., akhirnya.. berjaya ambil sikit masa utk update...
rasanya last post pon masa bulan ramadhan hari tu... kira sebulan lah tak menjenggah ke blog nie.. hahaha
busy gila bak hang!...

okehh... apa khabar semua?? sihat... saya doakan anda semua berada dalam lingkungan org yg mendapat perlindungan Allah, syafiq sekarang nie baru sahaja memulakan sesi perkuliahan bagi final year and final semester... harap2 cepatlaa habiskan diploma nie.(can't wait!!...). tak sabar nak menjejakkan kaki ke Degree plak... insyaallah... =D

okeh.. minggu lepas dan beberapa minggu sebelumnya merupakan minggu yang sangat sibuk dan memenatkan bagi syafiq, sebab syafiq terlibat dalam Program Minggu Haluan Siswa Degree UTHM or known as MHS!.


 MHS degree kali ni mmg mencabar.. start dari sesi TOT or training of traineer... sehinggalah program sebenar... pergh!!... ( rasa cm nak pecah kepala... stress woi!!..)

sesi TOT memang awesome kali nie... TOT sampai 3 hari... hebatan tu nama dia... hahaha.. syafiq diberi amanah dan tanggungjawab sebagai Timbalan Ketua Fasilitator 1 yg memegang portfolio hal ehwal modul dan fasilitasi di samping pengisian program. TKF 1,,, bukan seronok mendapat jawatan... tapi risau akan beban dan tanggungjawab... (ini serius doe... bukan memain...)
memula rasa nak tolak.. tapi bila duduk dan berfikir.. peluang takkan datang berkali, ini masanya utk syafiq melihat kemampuan syafiq dalam dunia fasilitator, dan melatih diri sebagai seorang pemimpin... (ayat cliche gila... -_-..)

soo.... start TOT... syafiq kene handle modul2 yg dah di persetujui... bukan senang woi!!.. nak jaga 300 orang dalam dewan tuh... pening2.. stress... bengang ... jgn cakap la... rasa nak bg terajang je yg telinga tuli tuh... hahaha... tapi sebagai fasilitator.. bukan cara kita berkasar... hehehe so 3 modul syafiq handle... alhamdulillah... ada pro dan kontra... biaselah... firsttimer... mesty kucar -kacir... hehehe.. tapi bantuan rakan2 traineer dan rakan2 laen.. alhamdulillah... selesai. (serius down gila time tuh... Allah je yg tau... ='( )


para pembantu MHS degree sesi 13/14.

TOT juga diserikan dengan explorace... game2 dan task yg kami sediakan utk para pembantu MHS... sangat la awesome... hanya mereka yg tahu.. hahaha... mesty ramai yg rasa puas ngn game2 explorace..
dann... yg paling awesome sekali... slot mencari sesuap nasi!.. ini modul baru yg kami sediakan utk pembantu MHS... mereka kena keluar ke kawasan Batu Pahat dan setiap kumpulan perlu mencari wang tunai sebanyak 200 ringgit. dengan beberapa syarat yg ditetapkan... dan ternyata.. setiap kumpulan berjaya mengumpul 200 plus plus... haaa.. dahsyat betul semangat Pembantu MHS nie... hahaha.. (selamat gua tak join.. kih kih kih...)

hari yg dinantikan tiba, MHS bermula dengan pendaftaran kolej kediaman...
dan sesi2 taklimat pon bermula.. seriusly... time nie heaven gila... (time tido aq... hahaha)...
LDK satu is one of the most importance part in these MHS for me...  coz... modul LDK tu disediakan oleh syafiq dan tkf2.. kak amalina... fuh!.. rasa nervous gak.. time LDK tu sempat la.. jalan2 tengok2 fesi2 jalankan LDK... mostly dieorg semua berjaya jalankan LDK cuma sedikit kekangan masa...
first day MHS.. muka segar dan bersemangat lagi... nnty kaw.. aq tunjuk a few days later... ahhaha =P *Amir jalan, syafiq, nabil fikri

ini bukan cerita bohong derr.... bukan senang nak manage 2700 orang pelajar,,,.. macam2 perangai... yg penting.. mereka semua sangat awesome...

alhamdulillah... seminggu ber MHS ... akhirnya tamat jugak... maka tamatlah juga tugas syafiq sebagai Timbalan ketua fesi 1... segala pengalaman berharga, suka dan duka, pening  gelak ketawa.. takkan syafiq lupa sampai bila2, inilah pengalaman dan memori syafiq di uthm. takkan jumpa lg di tempat laen... insyallah ada masa jumpa lagi dengan MHS yg akan datang.... rakan2 yg membantu, traineer.. Ketua fesi dan ketua unit modul... sangat hebat2 orang2 ini... dan sungguh.. mereka punyai banyak pengalaman... 
sebelum usher kanak2... one shot mehh!... =D *amir jalal, syafiq, naska.

akhir kata. sekiranya dalam kita berprogram selama seminggu ini, ada saya melakukan silap dan salah, harap anda maafkan saya. dan sentiasalah memperbetulkan saya sekiranya silap..

buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya anak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.

(ade pantun sehh!... hahaha... )
oklah... sampai sini jelah post kali nie... tengok2 gambar pon ok gak time nieh... hahaha.. chow!.. 

hahaha... formal... paling lemah dalam etika... hahaha... comel tak?kitaorg.. LOL. haha =P
*syafiq, amir jalal.

fesi2 aq nieh... kerja duk tangga je.. nnty tak dipinang orang... #stereotype .. hahaha =D

open session while first post morterm.. fuhh!.. hangat beb!.. gua rasa nak cabut jee... =D


muka dah start penat je semua... ngeh ngeh ngeh... mata merah je an... hahaha =D 
*syafiq, amir jalal, nabil fikri.

tada!!!... muka dah rabak gila dah tiga2.... hahaha penat tahap dewa.... =D

macam nampak je an muka aq... amek gambar memalam.... adehh!!.. spoil... 0_o

kek aprisisasi dari traineer kepada para fasi sekalian, good job dude... =/

sesi bina semangat yg di kendalikan oleh KF kita.. ustad!.. hahaha... rilek brader... =D hope fesi2 jangan down... pleasee...~~~

digi or minion?? LOL... last day MHS!!.. =D

Last night!!... malam warisan bangsa....  semangat anak Malaysia baii!... pegang bendera uh!... hahaha.. amek gambar ngn amir jela... partnership gua... harapkan nabil.. dah hilang...  LOL... =D

rasanya... dalam MHS kali ni... banyak yg syafiq belajar... kenal erti kawan, sahabat dan teman, kenal ramai kawan... dan pengalaman yg sangat hebat dan berharga... sampai mati pon belum tentu aq lupa...ada yg serik, ada yg seronok dan ade yg still blurr.... LOL...dah abis pon blurr lagi... padia tah!.. hahaha

jangan serik,,, walaupon kita dihentam , di caci dan di hina, abaikan, yg penting tugas kita siap!.. kita semua sukarelawan!. ikhlaskan hati dan niat. insyallah Allah akan ganjari kita dengan sebaiknya...

so memory MHS tetap dalam external aq~~... 
salam.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...