Thursday, 10 October 2013

Festival Kebudayaan Zapin 2013 awesome... ^_^


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
salam muafakat johor...(cm menteri besar plak.. =_=)
alhamdulillah... bersyukur sangat syafiq sbb akhirnya berjaya gak update blog nie... rasanya dah sekian lama gak la tak update..
bukan ape... pertama sebab busy.. yerla.. awal2 sem nie mmg busy an... plus program2 semua beratur untuk run... then sampai takde mood nak update... kah kah kah...

okay!.. hari nie kita nak cerita ape ek..
hah!.. of coz la syafiq nak cerita pasal FEKAZ13...

tak tau fekaz tu ape?? nak tahu??
okay... fekaz is stand for Festival Kebudayaan Zapin Johor IPTA 2013... 
okeh.. program ni berlangsung di UPM serdang... selama 2 hari... alhamdulillah.. UTHM di bawah tangunggan MAHAJJ berjaya merangkul tempat ke-3 dan anugerah khas juri..(wooo!!... big applause) 
alhadulillah...

pada tahun ni kira first time lah MAHAJJ handle penari untuk ke fekaz nie...
walaupon pelbagai cabaran dan dugaan yg di tempuhi..ect. takde baju...takde makeup...takde penari..and the worst is takde kenderaan nak ke UPM...tapiii usaha yg gigih... akhirnya membuahkan hasil... 
bak kata pepatah... jika tidak dipecahkan ruyung.. manakan dapat sagunya... so we got the third place and anugerah khas juri...
tahniah all... hahaha =D

program nie mengambungkan beberapa slot antaranya ialah bengkel zapin dan pertandingan zapin..
for the bengkel.... perghh!!... syafiq mmg semangat gila... hahaha... dengan takde stretching.. tkde warm up.. terus lenjan join bengkel... haa... habuan dia... peha dan betis sakit la... jalan pon dah menggigil..(serius cm org tua.. =D..).. hahaha.. tapi itu mmg akan dirasai oleh semua penari zapin... sbb ada guru zapin syafiq cakap.. kalau tak sakit.. means salah step la tu...(kalau salah step mmg kena carut la cerita dia.. haha)

on that night... Cikgu dari yayasan warisan johor ajar step2 zapin Empat Lipat... mmg syok... (rasa excellent gila... hahaha =P)..kalau nak tau... bolehla youtube sendiri... hahaha..
walaupon sedikit je yg diajar.. tapi not bad la... hahaha
then ahad tu the real battle begin... mahajj menampilkan zapin empat lipat dengan lagu gambus jodoh... mmg terbaik... koreografer yg dieorg bikin sendiri mmg awesome... hahaha.. (kalau syafiq join mesty dapat first place... * bajet..)
lepak jap lepas penat bengkel... kaki cramp woi!.. -_-

so program tu tamat dengan jayanya dan semua org bahagia... hahaha..

one thing yg nak syafiq tekankan kat sini...
kalau kita tanya masyarakat kita.. rata2 akan kata bila penari akan jadi lembut dan nyah~... (OMG~.. mindset apakah ini... =O )
absolutely not!... ini adalah pemikiran yg rosak akibat sesetngah anasir yg memburukkan imej zapin.
untuk pengetahuan masyarakat umum, zapin nie berasal dari tarian samrah atau zapin arab... dan takde seorg pon penari zapin arab or samrah yg jadi lembut or sosial... kebanyakkan mereka aalah syeikh2 dan pahlawan2... hebat tak..
tapi bila zapin masuk ke alam melayu... dan pada masa kini... ia berubah jadi satu kebiasaan.. zapin sinonim dengan pandangan2 negatif semacam itu. tidak!.. saya dibesarkan dengan persekitaran org2 yg mengajar zapin.. dari sekolah rendah, menenggah hingga sekarang... takde pon yg jadi negatif. bahkan kami lebih sopan santun dan tertib bila bergaul dan jelas ketampanan seorang lelaki melayu johor yg beragama islam, kerana di didik dalam kelas2 zapin untuk menjaga tingkah laku dan peribadi. zapin pada sekian dulunya di ajar oleh para ustaz-ustaz  selepas mereka mempelajari Al-Quran dan kitab maulid (berzanji an nasar)... see.. ia adalah baik dan tiada kearah negatif langsung.
zapin arab or samrah

natijahnya, kita semua terutamanya pengiat2 seni zapin perlu mengubah persepsi masyarakat bahawa zapin is not the way to negatif life.. but its health and make you be more malay...
semua guru2 zapin syafiq garang2 dan disiplin.. tegas dalam mendidik kami  ilmu dan falsafah zapin itu sendiri... so let's make a change!..

itu adalah penekanan dan sedikit hujah mengenai post kali ni.. hahaha... so kalau teringin nak belajar zapin.. boleh contact syafiq.. =P (promote diri... hahaha.. ) then kalau nak wat tempahan untuk majlis2 pon boleh.... hehehe.. harga boleh nego... haha..

apa pon... tahniah kepada UPM atas penganjuran FEKAZ13... dan tahniah atas tempat pertama... kepada UMT.. juga tahniah untuk tempat ke-2 dan semua anugerah yg diterima... =D
semoga kita berjumpa lg pada fekaz yg akan datang... 

sekian la kowt post kali ni... papehal nnty syafiq update lg..
=D

nie ada video persembahan UTHM masa fekaz13.

and ni some pic lah masa event..

bergambar di Parit Bulat, muar... makan2 tepi laut,,


wahh... damainya jiwa... =3






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...