Tuesday, 15 April 2014

Awal cerita 2014. =D

Assalamualaikum semua....
haaa apa khabar?? rasanya dah berkurun syafiq tak update blog nie... last pasal beijing... emmm lama betul..
maklumla... sekarang ni busy betul... susah nak dapat masa nak update blog. kadang 2 tu tak tau nak update apa... huhuhu..

okay.. hari ni syafiq update benda yang light2 je lah ek.. pasal perkembangan sekarang... (bajet artis doe.. hahahaha =P) okay... skrang Alhamdulillah syafiq dah tamat pengajian diploma Kejuruteraan Awam dan now dah sambung but degree kat UTHM. in Civil Engineering with honour. inn sha Allah lagi 3 or 4 tahun syafiq akan grad as civil engineer.. In Sha Allah.
dah masuk degree nie kemain busy betul, dengan test, quiz, lab report, projek, journal, assignment, fuhh!!... mmg terasa betul perubahan level of study tu,... semoga Allah berikan syafiq kekuatan utk hadapi semua nie... amin

my new faculty, FKAAS. fakulti kejuruteraan awam dan alam sekitar.

memula dulu, dah beriltizam, degree ni nak kurangkan keaktifan syafiq dalam kelab, persatuan sekretariat, program-program semua... tapi apakah daya... makin dhasyat plak masuk degree nie... kelab dan program muncul bagaikan cendawan muncul selepas  hujan. so niat nak berehat tu dilupakan sama sekali.... warghh!!!..... (matila aq kali ni..... =/ ) secara positif nya kita masih di beri kepercayaan oleh pihak2 lain untuk mengambil tanggungjawab tu dan menjalankan amanah, walaupun kita pernah di buang dan disingkirkan, takpaa.... patah tumbuh hilang berganti....

kalau korang nak tau, sem nie syafiq busy dengan kelab yang pertama iaitu MAHAJJ. or kelab anak johor UTHM. sem nie mahajj uthm dah melangkah setapak kehadapan. mahajj uthm telah terlibat dengan program Duta Jauhar, Program Duta Jauhar nie bukan la program jadi duta mcm duta produk tu. tapi dia program merentasi Pejabat Menteri Besar Johor. mahajj uthm dah pilih program pendidikan dengan tema inovasi pendidikan. bajet semua dari pejabat MB johor. dan kita kena usahakan sampai berjaya. so in sha Allah program nie berjalan lancar.
selain tu, mahajj jugak merancang untuk mengadakan beberapa bengkel seperti bengkel Zapin Melayu Johor dan Bengkel Kompang Johor. dan banyak lagi program-program yang dirangka. hopefully Anak-Anak Johor uthm sekalian dapat berikan kerjasama dan join program-program yg kitaorang anjurkan ni.
peserta program duta jauhar, bengkel ke-2 duta jauhar di UTHM

selain Mahajj.... sem nie plak syafiq terlibat dengan kelab Gerakan Pengguna Siswa (GPS). kalau kat sekolah dikenali sebagai Kelab Pengguna Sekolah. kelab nie walaupon baru muncul di UTHM. tapi aktif dia mengalahkan kelab2 besar lain. haaa... ini lah penangan GPS uthm. baru2 nie syafiq mengikuti Persidangan Perwakilan GPS kebangsaan 2014 di USIM, dan kat sana syafiq join pertandingan penyelidikan.... cm biasa.... syafiq and my brother.. amir... (ngeh ngeh ngeh... =D) mempertandingkan tajuk Alam sekitar, dan Alhamdulillah kitaorang dapat tempat ke-3 dan syafiq telah di nobatkan sebagai pembentang terbaik... alhamdulillah...
dan baru-baru nie jugak, GPS uthm telah berkerjasama dengan KPDNKK johor untuk menjayakan program CIPKPS 2014 or Cabaran Interaktif Pengguna Kelab Pengguna Sekolah peringkat negeri 2014 selama 2 hari di UTHM. program yg besar nie alhamdulillah dapat dikendalikan oleh GPS uthm dengan jayanya dan mendapat maklumbalas positif dari semua pihak termasuk KPDNKK. and mereka menyatakan bahawa ini adalah CIPKPS yang terbaik pernah dianjurkan. alhamdulillah.


antara sekretariat dan AJK yang menjayakan program CIPKPS 2014 peringkat negeri johor.

so the third club is macam biase. KKDK. kelab yang banyak mengajar syafiq macam-macam hal, dari segi life, etika, profesionalisms dan lelain. kkdk jugak lah yg ajar syafiq confident, how to speak, how to present dan sebagainya.. (dan akhirnya aq jadi gila mic dan gila kuasa kalau dapat cakap kat depan.... hahaha =P) untuk sem nie... tak banyak lagi program KKDK yg syafiq dapat join, so far baru satu, dapat join... propec dengan SK Bandar Paloh. so hopefully ada banyak lagi program yg available utk syafiq join.

ada kekawan syafiq tanya, tak penat ke join program-program semua nie bagai, sebenarnya, join program nie tak rugi pon kalau kita pandai urus masa dengan baik dan jangan sampai skip kelas. coz study first. 

join program nie sebenarnya satu yang seronok bagi syafiq sbb kat program nie la syafiq dapat jumpa kekawan dan family UTHM.. family KKDK, family GPS, Family MAHAJJ. so kat sini la kitaorg jumpa, bergurau senda, bahan membahan dan usik each other. so istelah penat mmg ada, tapi kepuasan dan seronok tu mengatasi kepenatan. =)

utk semester baru n tahun baru nie... hope syafiq dapat seimbangkan lah aktiviti luar dan kuliah. sbb now i'm new faculty, new style of study and everything new event i'm in same university.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...