Friday, 28 August 2015

Survey Camp UTHM 2015

Assalamualaikum semua..
Have a nice day geng... its has been a few month that i neglected my blog without any entries.. lately im quite active on twitter. So that i can write on simple things there. Hopefully all of us are always be safe and health.

So now i'm gonna share with you (or maybe not sharing coz i think no one read my blog unless myself...lulz) share with you update of my life. Actually.. im having a sem brake rite now.. its almost 2 month have passed and its only 2 week left for the sem brake... damn.. i cant wait to started my new semester... hahaha.. (sarcasm rite.. yeah) ..so a lot of important event such a Hari Raya..

and others thing happen during this sem brake..but the most awesome is the Survey Camp!.. รต my god its seriously awesome.. 

total station
leveling 
Yeah.. im gonna talk on my Survey Camp act. Okay in my academics menu.. i have to attend this camp to fullfill my course requirements.. coz this camp have a 2 credits for my graduation audit. So firstly im not feeling good to attend this camp... ow yah ... this camp is held in MSN Asahan, melaka, its in Gunung Ledang. 
So... normaly no one will happy to attend a camp at the sem brake.. its just like a spoiler of holiday mood... hahaha.. so i've already registered in session 6.. which mean the last session for this year.. know that.. other student who attend the early session said that they've been toucherd mentally coz the task was so hard to be done... its raised my nervous to attend this camp.. serious shit.. 

 Session 6 has comes to date. So we gathered at the faculty coz the bus will fetch us at there..so we start our journey to Asahan melaka with bismillah... 
2 hour later and we arrived at MSN Asahan.. hurm.. first impression is the place is not bad as le other session student told us.. and after check-in in room.. so we have some rest and need to hear the briefing on 3 pm. 
MSN Asahan Melaka.

So that evening is just we have to play with the leveling work thing and have to run the 'two peg test'.. (i have to flashbacks all the geomatics memories during my diploma studies. Its has been 2 years ago dude..)
and all night is filled with briefing and presentation.. my first impression is.. im gonna die stay here.. lot of task to be settle down.. with the field work..presentation.. videos..report.. fuhh.. may god help me..

First day.. with the first task.. Levelling work.. we have to cont. Our 2 peg test coz yesterday we got huge error on the reading.. LOL.. so our first day run very well.. we finish our task early than the schedule. 
view of Gunung Ledang 

Second day with second task.. Traverse work.. this task also run very well coz its just a basic of geometry.. then our work place is nice coz don't have a lot of slope or cutting.. just flat area. And the traverse run very well.. we work as fast as we can.. 

Third day is for traverse act. But we done that early.. so we cont. With techometry.. and finish the task early.. so forthday we just finish our report and make drawing. 

Fifth day.. its time for last task.. that is setting out. So this task quite challenge my group coz this task i've never done before. So its alot of error and the day was very bright and hot... (i got suntanned... =/ ) luckly we finish out task with full drawing from the levelling.. traverse..techeometry.. and last setting out..
its an satisfactory... =D
our plan for techeometry 

Sixth day was the test.. we have to sit a test and second test is total station setup test within 7 minute including bearing reading.
So at night we got closing ceremony and have a barbeque.. games.. birthday celebration.. and present gift to the 5 best group... its such a happy moment coz we successfully go throught this 6 day here with this good people and program.

And the lect. Also confessed that session 6 is the best survey camp session ever. Yeayy... =D


 So.. for me. This survey camp totally awesome.. the best moment ever.. i got new friend.. new knowledge and new experience.. thanks to the lect. Sr. Dr. Mustafa, Dr. Ariff, Dr. Hazzrik and Dr. Azlan for the experience and knowledge.. is very valuable and useful. Also thanks Allah..
After the camp so we know that the story told by the other student was just rumors and its happend on their session only... hahahaha.. serve you right dude..

Thats all for now.. salam alaikum. 

my group members... 


photography session for all session 6 

presentation time,,, 

on the top of gunung ledang, i'm captured this foto using total station.


Wednesday, 15 April 2015

Program CIP KPS 2015 Peringkat Negeri Johor

Assalamualaikum semua,

alhamdulillah... akhirnya blog ni terupdate jugak... setelah sekian lama tak di update,

pada minggu lepas... alhamdulillah... satu program kelolaan aku berjaya dilaksanakan, Program Cabaran Interaktif Pengguna Kelab Pengguna Sekolah 2015 peringkat Negeri Johor selesai dan berjaya di jalankan di UTHM, dengan kerjasama kelab aku iaitu gerakan pengguna siswa uthm



.apa tuh CIP KPS???...

Program nie sebenarnya ialah program explorace utk student sekolah menenggah... program nie 2 hari 1 malam... dan bebudak nie diaorg stay kat kolej kediaman koperasi, Taman U.
so GPS UTHM bertanggungjawab utk pastikan adik2 nie selesa dan kebajikan mereka terjaga sepanjang program. and kitaorg jugak bertanggungjawab membantu pihak kpdnkk utk run program nie.... 
sebenarnya ni merupakan kali ke-2 CIP KPS ni di adakan di UTHM, kali pertama tahun lepas... Pengarah program nye ialah Amin... and this year.. aku pengarah program, walaupon ramai yang kata program nie tak mencabar sbb program anjuran luar dengan kerjasama GPS UTHM je.. tapi aku dapat rasakan cabaran-cabaran getir yang menimpa aku as pengarah program. apa pun.. program berjalan dengan baik beb.... semua okay je... dan feedback pon positif lah dari KPDNKK Johor. (fuhh... nasib baik lah...)

masalah yang aku hadapi semasa program?...

masalah yang di hadapi sebenarnya tak banyak dalam aku menjayakan program ni... cuma masalah2 biasa and adalah beberapa masalah yang aku tak dapat nak selesaikan.
sebagai contoh masalah kelewatan katering hantar makanan, masalah ni mmg aku tak boleh nak selesaikan sbb katering pon ada jadual dia sendiri and pengalaman mereka as caterer... tapi bila kelewatan berlaku... mmg benda tu jadi masalah lah kat semua orang especially aku as pengarah program dan semua AJK makanan sbb yang nak menghadap dengan pegawai tu kami.. bukan caterer.. in sha Allah akan di perbaiki lah di masa akan datang.
masalah lain tu mcm pengurusan AJK tu ada sikit kekurangan lah sbb ramai yang tarik diri last minute dan permintaan penambahan ajk di saat akhir tu menjadikan satu kekeliruan antara ketua2 unit semua... sbb kebanyakkan mereka tak dapat hadir mesyuarat dan perjumpaan yang di adakan. dan mereka tak faham skop kerja mereka dan siapa yg patut mereka berjumpa.

masalah-masalah lain tu cuma masalah biasa yang boleh diselesaikan dalam masa yag singkat.. alhamdulillah...

Apakah GPS UTHM mengharapkan CIP KPS yang akan datang di adakan lagi di UTHM.??..

Sejujurnya aku katakan, iyya... kami sangat mengalukan program CIP KPS 16 di adakan di UTHM. sbb dari program ini aku as one of majlis tertinggi GPS UTHM dapat menilai hasil kerja dan KPI sekretariat kelabaku yang baru, kalau dieorang sekretariat lama yang diserap semula, aku tak kesah... sbb kita yakin dengan kerja mereka, tapi yang baru ni harus di latih dan di berikan pengalaman, tapi as now... okay lah... semua bagi komitment yang sangat baik.. mcm Jeyhan, sara dan aai... mereka ada peluang dan bakat yang boleh di bawa ke hadapan. in sha Allah.
tapi.... cadangan aku, kalau boleh lepas nie.. CIP KPS mungkin boleh di buat di luar kampus atau di tempat yang lebih mencabar, sbb kalau kita tengok CIP KPS Perak.. dieorang buat di Lost World Of Tambun Theme Park... why not CIP KPS Johor tahun depan buat di Legoland ...and jemput kita semua.. (=D... kahkahkah!!.. )

so tu jelah ceritanya program kelolaan aku utk GPS UTHM... in sha Allah nnty ada lagi program lain menyusul... and aku update kat sini...
salam...

memberi taklimat kepada semua peserta dan guru-guru.

taklimat peserta...


LDK 



Friday, 6 February 2015

hidup kita milik Allah.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Alhamdullillah.. akhirnya syafiq dapat jugak masa nak update blog nie… kahkahkah.. setelah berhempas pulas satu semester untuk menghadapi final exam yang ermm entahlaa… tawakkal jer lah. (hahahaha..risau kene repeat paper…=/)
Pape pon lantaklah… kita dah buat yg terbaik kan… serahkan segalanya pada Allah.

Dalam Al-Quran Allah s.w.t berfirman:
Jika Allah menolong kamu, maka tak adalah orang yang dapat menolong kamu, jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan) maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu selain dari Allah sesudah itu?. Kerana itu, hendaklah kepada Allah sahaja orang-orang mukmin bertawakal.
(Ali Imran : 160)

Okay. So sekarang kita berada dalam mood cuti sem sebulan… dan syafiq akan naik semester 22 febuari. nanti… sebenarnya syafiq bukanlah manusia yang suka cuti… (super bosan woi kat rumah…T,T) so cuti ni syafiq ada rancang beberapa aktiviti yang nanti syafiq akan masukkan dalam blog nie… (inn Sha Allah kalau rajin.. kahkahkah) ..

Harini syafiq nak share pasal life dekat university. Mungkin boleh bantu kepada adik-adik yang nak sambung belajar nanti. Life dekat U nie sebenarnya bukan senang, sebab kita akan berhadapan dengan bermacam-macam kerenah manusia dan perangai. Sebelum syafiq bercerita lebih panjang lagi, syafiq nak kongsi lah perjalanan hidup syafiq dari awal sampai harini.

Syafiq ni bukan dari kalangan pelajar yang pandai dan harapan sekolah masa kat sekolah menengah dulu, result pon cukup2 makan, so dalam fikiran masa tu hanyalah nak bekerja bila habis sekolah, berfikir utk sambung belajar tu mmg takde langsung, so tanpa disangka..kan.. tuah ayam Nampak di kaki.. tuah manusia siapa yg tau.. (cewwah… =P) syafiq di tawarkan program pra diploma. Dengan keadaan blur lepas SPM dan tak tau pon program tu apa sebenarnya… lalu melangkahkan kaki ke alam Universiti.. sebenarnya pra-U.
Selesai pra diploma. Rasa sebagai mahasiswa tu tak wujud lagi. Dan dengan result SPM yg biasa2… dan result pra-dip yg biasa2.. syafiq di tawarkan program diploma di uthm. Dalam jurusan diploma kejuruteraan awam. 2 tahun setenggah menghadap dploma… akhirnya grad juga sebagai diploma holder in civil engineering. Selepas diploma tamat. Syafiq di tawarkan pulak Sarjana Muda kejuruteraan Awam dengan kepujian di uthm… dan hari ini syafiq masih menuntut di uthm sebagai student degree. Alhamdulillah.

Syafiq tak pernah pon fikir akan masuk U sebenarnya. Yerlah.. kalau nak di bandingkan dengan result.. syafiq ni tak layak pon. Dan sejak itu, syafiq berpegang pada satu prinsip dan syafiq percaya bahawa… Rezeki kita semua ditentukan Allah. Bukan di tentukan oleh sijil.. tahap IQ.. tahap EQ atau pointer… tapi semua benda ni sebagai kayu pengukur sebenarnya. Yang penting kita jaga hubungan kita dengan Allah dan hubungan kita dengan manusia atau sesama makhluk.

Berbalik pada topic kali ni.. life dekat U??.. apa sebenarnya beza life sebagai siswa siswi dan pelajar2 biasa??. Okay.. bezanya ialah pandangan masyarakat pada mahasiswa ni berbeza.. kita takdelah di pandang enteng oleh masyarakat. Dan kita harapan masyarakat sebenarnya.

Pada pemerhatian syafiq lah, kat U ni ada bermacam golongan yg sebenarnya. 2 golongan yang major yg cuba syafiq ketenggahkan iaitu Satu ialah student yang duk bilik main game, study, makan tido, pointer baik, dan golongan kedua ialah student yang aktif, sentiasa berusaha mencari soft skill dan memajukan dirinya, tapi pointer dia biasa-biasa je, tak dekan pon… so pada pendapat korang, which one yang baik sebenarnya, so korang semua jawablah sendiri dan nilai sendiri..

Pada pandangan syafiq lah kan, golngan ke-2 tu lebih baik dari yang pertama, yess.. pointer yg pertama tinggi, tapi adakah pointernya standing dengan kemahiranya?
Kebiasaanya golongan ini yang kurang kebolehpasaran pekerjaan dalam industry. Syafiq sudah menghadiri beberapa talk bersama industry dan sebagainya, mereka menekankan kemahiran insaniah dalam diri pelajar. Mereka sendiri membuat perbandingan seperti yg syafiq nyatakan di atas. Industry memerlukan golongan pelajar yang mampu buat kerja, mampu memberi arahan, menerima arahan, mampu bercakap di hadapan, melontar pandangan dan memperbetulakn kesilapan, mahasiswa yang ada kemahiran insaniah tinggi, walaupon pointernya lebih rendah dari golongan pertama.


Jadi life dekat U nie sebenarnya suatu pilihan, kita tidak sama seperti di sekolah, di matrikulasi yang penuh dengan kawalan dan kongkongan ketat, di U ni kehidupan lebih bebas dan bersifat choice. Kita tentukan kemana kita hendak pergi.. siapa kita hendak jadi dan adakah golongan pertama atau kedua atau menjadi lebih baik dari 2 golongan ini, segalanya di tangan kita sendiri. Tiada siapa yang marah kita kalau kita buat silap di U, tapi kesannya tanggunglah sendiri. Jarang peluang datang 2 kali..

sekian sahaja... wassalam. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...